Nederland prikt weer met vaccin AstraZeneca na oordeel EMA
De Europese medicijnwaakhond EMA heeft geoordeeld dat het coronavaccin van AstraZeneca veilg en effectief is. Daardoor hervatten Nederland en verschillende andere Europese landen hun vaccinaties. Bij ons worden de eerste prikken 'in de loop van volgende week' gezet, zei Zorgminister Hugo de Jonge.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde donderdag dat de kans op ernstige complicaties met het AstraZeneca-vaccin 'extreem klein is'. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sloot zich hierbij aan. De Nederlandse medicijnautoriteit liet zich er niet over uit of het middel weer gebruikt kon worden.
Maandag enkele en woensdag meer
Op kleine schaal wordt er maandag waarschijnlijk alweer geprikt, zegt RIVM-vaccinatiebaas Jaap van Delden. De grote prikoperatie met AstraZeneca start woensdag weer op. Dat kan volgens hem niet sneller, omdat nieuwe afspraken ingepland moeten worden.
GGD maakt weer afspraken
Mensen van wie de vaccinatieafspraak bij de GGD met het vaccin van AstraZeneca was afgezegd, kunnen vanaf aankomend weekeinde een sms verwachten over wanneer ze terecht kunnen om de prik alsnog te halen. Een woordvoerster van de overkoepelende GGD GHOR Nederland zegt te verwachten dat woensdag de eerste prikken weer kunnen worden gezet met het vaccin.
Achterstand inhalen
Volgens De Jonge zijn door de pauze van ruim een week ongeveer 100.000 mensen minder geprikt dan voorzien. Deze achterstand is volgens de minister snel in te lopen. Sinds het begin van de inentingen op 12 februari, hebben ongeveer 300.000 mensen een eerste prik gekregen met dit type vaccin. Door de korte inentingsperiode zijn de tweede prikken nog niet toegediend.
Meldingen van trombose
Een hele rij Europese landen, waaronder Nederland afgelopen zondag, stopte uit voorzorg tijdelijk met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Aanleiding waren enkele meldingen uit Noorwegen en Denemarken over mensen die kort na de prik last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) én een tekort aan bloedplaatjes.
Sindsdien zijn wereldwijd 25 gevallen bekend op ongeveer 20 miljoen AstraZeneca-vaccins die zijn toegediend in Europa en het Verenigd Koninkrijk, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. In de meeste gevallen gaat het om mensen onder de 55 jaar en veelal vrouwen. Een oorzakelijk verband is niet bewezen, maar wel mogelijk. Het EMA gaat dat verder onderzoeken.
Lareb: Twee meldingen in Nederland zonder verband
Eerder op donderdag meldde bijwerkingencentrum Lareb dat twee Nederlanders last hadden van bloedstolsels en minder bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca. Ook ontving het centrum één melding van een sterke daling van bloedplaatjes, maar dan zonder trombose. In andere landen liggen deze aantallen hoger. Lareb ziet geen verband met het vaccin.
Verschillende Europese landen gaan door
Naast Nederland gaan ook Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut weer gebruiken. Ook Ierland, Cyprus, Letland, Litouwen en Bulgarije zouden doorgaan met inenten. De eerste prikken worden vrijdag gezet, onder meer in Ierland.
Nog in beraad
Noorwegen houdt de opschorting voorlopig in stand in afwachting van onderzoek naar de meldingen in eigen land. Zweden, dat dinsdag met AstraZeneca stopte, liet weten nog een paar dagen nodig te hebben voor een besluit over de hervatting.