EMA: 'Geen aanwijzingen voor relatie bloedstolling en AstraZeneca'
Experts van het Europees Geneesmiddelenbureau hebben tot nog toe geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat het coronavaccin van AstraZeneca problemen met bloedstolling veroorzaakt. EMA-directeur Emer Cooke maakte dat dinsdag bekend. Ze zei erbij dat het onderzoek nog loopt. Een definitieve conclusie wordt donderdag verwacht.
'We moeten eerst alle feiten grondig wetenschappelijk bestuderen, dat zijn we de Europese burgers verschuldigd', zei Cooke. Ze voegde eraan toe dat het EMA 'nog steeds ervan overtuigd is dat de voordelen van vaccinatie zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen'.
Meerdere landen stopten met AstraZeneca
Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, zijn uit voorzorg tijdelijk gestopt met het toedienen van het bewuste vaccin. Het kabinet besloot de pauze in te lassen op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Aanleiding waren enkele meldingen uit Noorwegen en Denemarken over mensen die kort na de prik last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) én een tekort aan bloedplaatjes.
'Zeer klein aantal complicaties'
Als je miljoenen mensen vaccineert, is het onvermijdelijk dat sommige mensen kort daarna bepaalde klachten ontwikkelen, legde Cooke uit. 'Onze rol is om meldingen daarover snel te onderzoeken en te bepalen: is dit echt een bijwerking van het vaccin, of toeval?' Ze benadrukte dat de complicaties bij slechts 'een zeer klein aantal mensen' zijn opgetreden.
Vorige week besloten Denemarken, Noorwegen en IJsland al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te staken. Zondagavond deed het Nederlandse kabinet dat ook, maandag volgden onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. In België zien gezondheidsexperts in de meldingen geen reden om het prikken met AstraZeneca stil te leggen.
België wel door met vaccineren
Het AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief voor alle volwassenen. Inenting met dit vaccin tegen Covid-19 vermindert het risico op opname met 94 procent, zegt de Belgische viroloog Steven Van Gucht. 'Op basis van de gegevens kunnen we stellen dat de voordelen groter blijven dan de risico's. We vaccineren momenteel de oudere bevolking. Het is cruciaal dat dit niet wordt onderbroken, omdat het aantal besmettingen snel stijgt.'
In tegenstelling tot veel andere Europese landen gaat het inenten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca in België door. Dat is maandag besloten na een spoedadvies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. De Belgische federale taskforce vaccinatie benadrukte eerder dat er geen reden is om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin in België.
Bloedstollingsproblemen niet ongewoon
Bloedstollingsproblemen komen relatief vaak voor, benadrukte de EMA-directeur nog eens. Het is dus op zichzelf niet verwonderlijk dat ook een aantal van de miljoenen mensen die pas zijn gevaccineerd hier last van kunnen krijgen.