Fairphone laat zien dat telefoons duurzamer kunnen
Milieuvriendelijke telefoons bestaan niet. Helaas! De productie van een smartphone is hoe dan ook belastend voor het milieu en meestal ook voor de mens. Maar dat het veel duurzamer kan, bewijst Fairphone. Hun toestellen zijn makkelijker te repareren en vriendelijker voor mens en planeet. Door voor de Fairphone te kiezen, ben je duurzaam bezig. Maar je kunt ook duurzamer met je huidige telefoon omgaan, zodat je er langer mee doet.
Duurzame telefoons, hoe dan?
Smartphones zijn fantastisch maar helaas hebben ze ook mindere eigenschappen. Ze maken het onze planeet lastig en de mensen die ze in elkaar zetten hebben het ook niet makkelijk. Laat staan de mensen (of kinderen) die de grondstoffen voor onze telefoons uit de grond moeten halen. Allemaal werken ze te lang en verdienen ze te weinig. En hoe goed een toestel ook in elkaar is gezet, na een paar jaar is het toch verouderd. Zelf je telefoon repareren of onderdelen vervangen? Daarvoor zijn de meeste telefoons te strak in elkaar gelijmd. En naar software updates kun je op een gegeven moment ook fluiten. Dus belandt je toestel in een la of op de vuilnisbelt en ga jij weer op zoek naar een nieuwe.
Het kan duurzamer
Tot nu toe is Fairphone de enige aanbieder op de Nederlandse markt die écht rekening houdt met mens en milieu bij de productie van telefoons. Dat komt vooral omdat de Fairphone modulair is: je kunt zelf onderdelen vervangen als ze stuk zijn of wanneer je toe bent aan iets beters of sterkers. Andere fabrikanten maken repareren bewust ingewikkeld, zodat je sneller kiest voor een nieuw toestel. In geen enkele moderne smartphone kun je tegenwoordig makkelijk de batterij vervangen, behalve in de Fairphone. Verder stopt Fairphone niet de eerste de beste mineralen in hun telefoons en is het plastic dat ze gebruiken gerecycled. Bij andere merken gaat de strijd nog vooral om wie de beste batterij heeft en het langst voor upgrades en updates zorgt. Al leveren Apple en inmiddels ook Samsung niet langer standaard opladers en oortjes bij een nieuw toestel. Dat scheelt op jaarbasis toch een hoop e-waste.
Dit is wat je wilt weten over de Fairphone
Al sinds 2013 produceert Fairphone telefoons die bedoeld zijn om lang mee te gaan,in tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten. Zoals we al schreven kun je het toestel makkelijk uit elkaar halen. Hierdoor wordt het veel goedkoper om het te repareren. In veel gevallen doe je dat gewoon zelf, met het schroevendraaiertje dat je erbij krijgt! Onderdelen zijn los te koop voor normale prijzen. Verder maakt Fairphone daar waar het kan gebruik van gerecyclede onderdelen en materialen die met respect voor onze planeet en haar bewoners zijn verkregen. Maar dat is zeker geen makkelijke missie in een industrie die van oneerlijke praktijken aan elkaar hangt en een product dat tientallen verschillende metalen bevat. Fairphone spreekt zelf dan ook wel van een fairere telefoon. Fairphone haalt de grondstoffen alleen van plekken waarvan ze zeker weten dat dit op een goede manier gaat. En ze vinden het heel belangrijk dat hun werknemers tevreden zijn en genoeg betaald krijgen.
Wat zijn de specificaties van de Fairphone?
Om zo duurzaam mogelijk te kunnen zijn voor een goede prijs, moet Fairphone wel enkele concessies doen. Je krijgt niet het nieuwste van het nieuwste en het snelste van het snelste. In de tabel hieronder zie je de specs van de twee laatste modellen. Met 40% gerecycled plastic is de Fairphone 3+ hun meest duurzame toestel tot nu toe. Beide toestellen zijn ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan en hebben een eenvoudig vervangbare batterij met een capaciteit van 3.040 mAh. Daar kun je zeker een dag mee doen. De 3+ streeft zijn voorganger voorbij als het gaat om de camera. Maar het mooie is: als je de Fairphone 3 in je bezit hebt, kun je de camera upgraden met de losse modules van de 3+.
Duurzame telefoons; met deze toestellen ben je beter bezig
Over het algemeen kun je wel zeggen dat hoe goedkoper een toestel, hoe minder blij het milieu ervan wordt. Niet alleen is er minder kritisch gekeken naar waar de materialen vandaan komen, de levensduur van deze koopjes is ook een stuk korter. Vaak krijgen ze maar een jaar lang updates, twee jaar als je geluk hebt. Maar wat is er te koop als je het wat duurzamer aan wilt pakken?
Refurbished toestellen *****
Tijd voor een nieuw toestel? Denk refurbished. Deze gebruikte smartphones zijn net zo goed als nieuwe, maar kosten een stuk minder. Het zijn tweedehands toestellen met nieuwe onderdelen of nieuwe toestellen met gerecyclede onderdelen. Met zo’n toestel ben je behoorlijk duurzaam bezig. Refurbished telefoons hebben zelfs een eigen keurmerk, zodat je zeker weet dat jouw telefoon in goede staat is. Heb je een telefoon categorie A, dan is deze echt zo goed als nieuw. Heb je een categorie C toestel, dan heeft deze gebruikssporen. Maar hee, hoe erg is dat nou helemaal als hij voor de rest perfect werkt? Check of een refurbished telefoon iets voor jou is.
Apple, Huawei en Samsung ***
De toestellen van Apple, Huawei en de high-end modellen van Samsung komen niet in de buurt van Fairphone, maar zijn op hun eigen manier bezig met de duurzaamheid van hun telefoons. Zo gaan de meeste telefoons van deze merken langer mee dan die van veel andere merken omdat hun onderdelen simpelweg van goede kwaliteit zijn. Apple telefoons krijgen bovendien zeker 4-5 jaar software updates en bij Huawei en Samsung kun je in de meeste gevallen ook wel 3 jaar lang op updates rekenen.
Zo ga je duurzamer met je telefoon om
Het moge duidelijk zijn: als je lief wilt zijn voor onze planeet is het zaak om zo lang mogelijk met je smartphone te doen. En daarvoor hebben we een aantal goeie tips voor je.
Koop een los toestel
Iedere twee jaar een nieuw toestel bij je abonnement. Het klinkt als een cadeau, maar uiteindelijk betaal je die telefoon gewoon zelf. En voor het milieu is dit al helemaal geen cadeau. Niet meer doen dus. Koop liever een los toestel met Sim Only. Je toestel kan tweedehands zijn, refurbished, een Fairphone of welk duurzamer alternatief je dan ook maar gevonden hebt. Of laat je toestel repareren. Niet alle reparaties zijn kostbaar en met tweedehands onderdelen ben je ook nog eens voordeliger uit.
Wees lief voor je batterij
Je kan veel dingen doen om je batterij een beetje te sparen. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om je batterij helemaal leeg te laten lopen. Beter plug je hem weer in als ie onder de 40% dreigt te zakken. Ook snelladen is niet per se goed voor je batterij, net als broeien in de zon. Ook de kwaliteit van je lader speelt een rol. Gebruik liever een originele lader dan een goedkope vervanger. Als je voor energiezuinige instellingen kiest, loopt je batterij sowieso minder snel leeg. En daarmee verleng je uiteindelijk het leven van je telefoon. Manieren om slim met je toestel om te gaan vind je in ons blog over het optimaal gebruiken van je telefoon.
Gooi je afdankertjes niet in de vuilnisbak
Nooit doen: een mobiele telefoon in de prullenbak gooien. Breng hem naar een inzamelpunt of de milieustraat. In jouw oude beestje zitten nog allemaal grondstoffen en onderdelen die gerecycled kunnen worden. Afgesproken?
Duurzame telefoonhoesjes, ze bestaan!
Als iets bijdraagt aan de overlevingskansen van je telefoon, zijn het wel hoesjes. En als je dan toch op de duurzame toer gaat, kun je niet met een goedkoop plastic exemplaar aankomen. Want ja, ook al die miljoenen plastic hoesjes belanden op de grote afvalhoop. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel milieuvriendelijkere alternatieven te koop.
Duurzame materialen
Hoesjes die duurzaam zijn, zijn biologisch afbreekbaar en niet gemaakt van fossiele grondstoffen. Waar dan wel van? Bamboe bijvoorbeeld, of planten, kurk, vlas, gerecycled plastic en er bestaan zelfs hoesjes gemaakt van oude skateboards. We schreven al eens een heel blog over duurzame telefoonhoesjes.
Fairphone hoesjes
Als duurzaamste telefoonmerk op de markt, heeft Fairphone natuurlijk ook een mooie collectie verantwoorde hoesjes. Hun nauwsluitende hoesjes zorgen voor extra comfort en duurzaamheid. Ze zijn gemaakt van 37% biomaterialen en niet-giftig plastic en zorgen voor een soort airbag effect. Lekker veilig dus.
Zeg eens eerlijk? Ben je echt aan die nieuwe telefoon toe of kun je het nog prima even uitstellen?