Leger in Myanmar blokkeert Facebook met oog op 'stabiliteit' na staatsgreep
De militaire junta in Myanmar heeft Facebook donderdag geblokkeerd, naar eigen zeggen om de stabiliteit in het Zuidoost-Aziatische land te waarborgen. Het leger pleegde maandag een staatsgreep, waarbij onder meer de democratisch gekozen leider Aung San Suu Kyi werd vastgezet.
Volgens het leger hebben Aung San Suu Kyi en haar partij verkiezingsfraude gepleegd. De NLD won de verkiezingen met een grote meerderheid van de stemmen.
Daardoor moet het leger, dat het land tientallen jaren regeerde, opnieuw een deel van de macht inleveren. Myanmar werd tot 2011 geleid door een militaire regering, waarna de NLD via verkiezingen aan de macht kwam.
In Myanmar spreken tegenstanders van de staatsgreep zich uit tegen de junta. Dat doen ze met name op Facebook, dat door de helft van de 53 miljoen inwoners wordt gebruikt.
Het sociale medium is het belangrijkste internetplatform voor veel inwoners, ook voor communicatie met bedrijven en de overheid. Ook Instagram en WhatsApp, beide onderdeel van Facebook, zijn geblokkeerd.
Op het sociale medium worden afbeeldingen van herrieprotesten gedeeld. Inwoners van het land slaan op potten en pannen en laten de autotoeter horen om hun onvrede over de couppoging te uiten.
Op Facebook circuleren ook afbeeldingen van ziekenhuispersoneel dat het werk neerlegt. De zorgmedewerkers stellen dat het leger zijn eigen belangen boven de bestrijding van het coronavirus stelt.
'Nepnieuws staat stabiliteit in de weg'
De militaire junta spreekt van verspreiding van nepnieuws en onjuiste informatie die "de stabiliteit van het land in de weg staat", waardoor misverstanden onder Facebook-gebruikers zouden ontstaan.
De blokkade duurt zeker nog tot 7 februari, aldus het Myanmarese ministerie van Communicatie en Informatie. Ondanks de maatregelen zou het sommige mensen lukken om Facebook te bereiken, al is de verbinding traag.
Een Facebook-woordvoerder roept de militaire junta op de blokkade ongedaan te maken. "We dringen er bij de autoriteiten op aan de verbinding te herstellen, zodat mensen in Myanmar met hun familie en vrienden kunnen communiceren en toegang hebben tot belangrijke informatie."