Werkgevers willen 'soepele' arbeidsvoorwaarden, vakbonden uiten onvrede
Volgens werkgevers moet het mogelijk worden om arbeidsvoorwaarden met betrekking tot bijvoorbeeld werktijden, werkplekken en functies tussentijds aan te passen. Ook zouden beloningsafspraken 'mee moeten ademen' met de bedrijfssituatie, zo wordt gemeld in de arbeidsvoorwaardennota van MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN. Vakbonden CNV en FNV zijn niet te spreken over het voorstel.
Volgens de werkgevers heeft de huidige crisis een aantal nieuwe inzichten opgeleverd, met name wat betreft het aanpassingsvermogen van ondernemingen. 'Afspraken in de cao blijken soms zo star dat deze organisaties belemmeren in te spelen op de grote onzekerheid en tegenslagen door de coronacrisis', zo klinkt het. Cao-afspraken met betrekking tot bijvoorbeeld roosters, reistijden en reiskosten bij thuiswerken zouden kritisch moeten worden bekeken.
'Uitgeklede cao in veel sectoren onbespreekbaar'
Voor vakbond CNV is een uitgeklede cao voor veel sectoren onbespreekbaar. In sommige sectoren groeien volgens de bond de bomen tot in de hemel. Als voorbeeld noemt CNV de supermarkten, distributiecentra en pakketbezorging, waar werkgevers in de onderhandelingen 'geen duimbreed toegeven' om er extra loon bij te doen.
'Onacceptabel. Werkenden die Nederland nu door de crisis heen trekken, moeten dit ook terug gaan zien op hun loonstrook', meent CNV. Door de arbeidsvoorwaarden mee te laten bewegen met de markt creëer je volgens CNV ook onzekerheid.
FNV: 'Werkgevers moeten crisis niet verdiepen'
Volgens FNV ontbreekt het aan perspectief als je tussentijds de voorwaarden zou aanpassen. Dit geldt dan niet alleen voor tijden waarin het minder gaat, maar ook in betere tijden. 'Werkgevers zouden cao-afspraken juist moeten koesteren, zij dempen de gevolgen van de crisis. Ons uitgangspunt is meer zekerheid van werk en waar het kan, goede loonstijgingen.'
Ook wijst de grootste vakbond van Nederland erop dat er flink wat bedrijven zijn die goed draaien. 'En waar het minder gaat, is koopkrachtverlies door de nullijn voor ons niet acceptabel. Werkgevers moeten niet dezelfde fout maken als na de vorige crisis, toen de groei van onzeker werk toenam en de loongroei jarenlang achterbleef.'