'Valse' gezondheidsclaims op internet: 'Kruiden dragen niet bij aan inname essentiële voedingsstoffen'
'Knoflook en kaneel zijn erg gezond, basilicum bevat veel antioxidanten en salie verlaagt je cholesterol.' Dit zijn slechts enkele gezondheidsclaims die je op internet kunt vinden over kruiden. Maar zijn ze inderdaad zo gezond?
NU.nl legde deze vraag onder andere neer bij het Voedingscentrum.
Gezond eetpatroon
Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid, verklaart tegenover de nieuwssite dat kruiden 'zeker passen in een gezond eetpatroon'. Maar dit is vooral zo omdat ze een gezond alternatief zijn voor zout. Het is dus niet zo dat kruiden noodzakelijk zijn voor een gezond dieet, zoals groente en fruit.
Weinig extra voedingsstoffen
Ze vervolgt dat we kruiden normaal gesproken in zulke kleine hoeveelheden eten dat ze niet bijdragen aan de inname van essentiële voedingsstoffen. Dit vindt ook Nancy te Hoven, diëtist en eigenaar van diëtistenpraktijk FoodRebel. 'De gezondheidsclaims over kruiden zijn meestal gebaseerd op hoeveelheden van 100 gram. Maar wie eet er nu dagelijks 100 gram basilicum? Uit die paar blaadjes die je door je eten doet, haal je weinig extra voedingsstoffen.'
Hetzelfde geldt voor claims over knoflook en kaneel. Om iets te halen uit de antioxidanten moet je volgens de diëtist wel vijf tenen knoflook eten. Dan kun je net zo goed een kiwi eten.
Oppassen met deze kruiden
Ook is het goed om te weten dat je moet oppassen met bepaalde kruiden. Het advies luidt: 'Neem nooit preparaten met efedra of kava kava. Die zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.'
Het Voedingscentrum raadt tevens af om borstvoedingsthee met anijs of venkel te drinken. 'Hier kan te veel gifstoffen in zitten, wat niet goed is voor de baby.' Zwangere vrouwen kunnen het beste helemaal geen preparaten gebruiken.
Pas daarnaast op met poeders, drankjes of pillen, die een hoge concentratie van een bepaald kruid bevatten. 'Met zo'n preparaat krijg je een heel hoge concentratie van een kruid binnen. Dan kan het zijn dat je ook te veel plantengifstoffen binnenkrijgt.'
Wees voorzichtig met kruiden en medicijnen
Radar meldde eerder al dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van bepaalde kruidenproducten als je medicijnen gebruikt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) legt uit dat medicijnen hierdoor namelijk sneller afgebroken kunnen worden.
'Sint-janskruid en kurkuma kunnen bijvoorbeeld veroorzaken dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-Janskruid bevordert ook de werking van antidepressiva. En de kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt de kans op trombose of een hart- of herseninfarct toe.'
Al concluderend kun je de beoogde gezondheidseffecten van kruiden dus met een flinke korrel zout nemen. Maar letterlijk gezien is het natuurlijk goed om minder zout te eten.