Kifid rondt 142 klachten over woekerpolissen af, nog 582 te gaan
Klachteninstituut Kifid heeft afgelopen jaar 142 klachten over woekerende beleggingsverzekeringen afgerond. Kifid zegt dat in bijna de helft van de gevallen een oplossing is gevonden, in 72 zaken heeft de Geschillencommissie een uitspraak moeten doen. De klachten blijven overigens binnenstromen; afgelopen jaar ontving het instituut 88 nieuwe zaken. Daarmee heeft het Kifid nu nog 582 klachten om te behandelen.
De woekerpolisaffaire speelt al jaren. Radar bracht in 2006 aan het licht dat verzekeraars veel te hoge kosten in rekening brachten bij beleggingsverzekeringen, waardoor mensen uiteindelijk flink minder kregen uitgekeerd dan ze vooraf werd beloofd. Er wordt geschat dat zo'n zeven miljoen woekerpolissen zijn verkocht tussen de jaren '90 en 2008. Claimorganisaties en consumenten proberen nu via het Kifid schadevergoedingen bij verzekeraars los te krijgen.
Meer over woekerpolissen
Gefaseerde en clustergewijze aanpak
Het Kifid behandelt de klachten op basis van clusters van verzekeraars en verzekeringsproducten. Op deze manier wordt er steeds een groepje klachten samengebracht en tegelijk behandeld.
Dit jaar heeft Kifid de klachten afgerond over beleggingsverzekeringen van SRLev, waaronder Reaal, en klachten over hersteladvies bij beleggingsverzekeringen. De clusters met klachten over ABN AMRO, Achmea, De Goudse en de Waerdye- en Falcon-beleggingsverzekering van ASR zijn grotendeels afgerond.
Zodra Kifid een cluster oppakt, worden de desbetreffende consumenten op de hoogte gesteld.
Cluster Allianz DINplan: geen schadevergoeding
Kifid heeft afgelopen jaar ook 195 klachten over de DINplan-woekerpolis van Allianz behandeld. De Commissie van Beroep van het Kifid heeft in een uitspraak gesteld dat er geen grond is voor een schadevergoeding voor de consumenten, die zich hadden verenigd onder de Stichting DIN Plan Dupe. De Geschillencommissie zal deze uitspraak aanhouden bij de beoordeling van de klachten, wat vermoedelijk eind 2021 door Kifid wordt opgepakt.
Kifid: voor de consument of voor de bank?
Radar uitte vorig jaar kritiek op de werkwijze van Kifid. Veel consumenten ervaren het als uiterst lastig om hun recht te halen. De klachtencommissie lijkt meer oog te hebben voor de verzekeraar en hun batterij aan advocaten dan voor de consument. Kijk het fragment uit onze uitzending hieronder terug.