Nieuwe regeling verkort wachttijd dure kankermedicatie
Duizenden Nederlandse kankerpatiënten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt, meldt het AD.
Momenteel staan talloze veelbelovende kankermedicijnen jarenlang in de wacht. Omdat fabrikanten vaak minstens 100.000 euro per patiënt per jaar rekenen, wil de overheid nieuwe medicatie pas na grondig onderzoek in het basispakket opnemen. Al die tijd is zo'n middel niet of slechts in beperkte mate toegankelijk voor kankerpatiënten.
Drug Access Protocol: een nieuw proces voor snellere evaluatie
Het nieuwe Drug Access Protocol versnelt deze evaluatie met een half jaar tot soms jaren, vertelt internist-oncoloog Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Een flink aantal nieuwe veelbelovende middelen komen straks vrijwel direct beschikbaar, terwijl ondertussen prijsafspraken worden gemaakt met de fabrikant.
Vijf ziekenhuizen doen in eerste instantie mee aan het Drug Access Protocol: het Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), het Erasmus MC te Rotterdam, het Maastricht UMC+, het Nijmeegse Radboudumc en UMC Groningen.