'Werkgever neemt sollicitant met (verleden van) psychische problemen minder snel aan'
In meer dan twee derde van de gevallen hebben werkgevers bedenkingen als blijkt dat een sollicitant psychische problemen heeft. Ook als de problemen al zijn verholpen blijven managers in zo'n dertig procent van de gevallen huiverig om iemand aan te nemen. Dit stelt Tilburg University op basis van een onderzoek onder 670 leidinggevenden in alle Nederlandse sectoren.
91 procent van de ondervraagde werkgevers zegt zorgen te hebben over (het aannemen van) werknemers met psychische problemen. 64 procent heeft bedenkingen bij het in dienst nemen van iemand met psychische problemen; dertig procent is zelfs terughoudend bij het aannemen van iemand die is genezen van zijn psychische problemen.
'Stigma leidt tot arbeidsdiscriminatie'
De onderzoekers stellen dat slechts zeven procent van de ondervraagden een negatieve ervaring heeft gehad met een medewerker met psychische problemen. Desondanks speelt dit dus mee in het besluit of iemand wel of niet wordt aangenomen, zelfs als de klachten zijn verdwenen. 'Dat betekent dat zelfs na herstel het stigma aan hen blijft kleven, wat kan leiden tot arbeidsdiscriminatie', schrijven de onderzoekers.
Om deze discriminatie te voorkomen pleiten de onderzoekers ervoor om leidinggevenden kennis bij te brengen over hoe ze werknemers met (een verleden van) psychische problemen kunnen ondersteunen. Dit zou ook moeten helpen om de vooroordelen weg te nemen.