De 5 meest bijzondere crowdfunding-projecten voor smartphones
Ergens in de onmetelijk grote lijst met voordelen van internet staat crowdfunding. Met deze financieringsvorm kunnen personen of bedrijven investeringen binnenhalen van een grote groep mensen. Op crowdfunding-sites als Kickstarter en Indiegogo komen af en toe geweldige smartphonegerelateerde projecten voorbij. Dit zijn de 5 meest bijzondere!
1. Selfly: telefoonhoes en drone in één
Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Selfly! Raar maar waar en heerlijk futuristisch: dankzij deze telefoonhoes met uitneembare cameradrone vliegt je smartphone weg om een foto van jou te maken. Handig, want je hebt altijd een drone met camera bij je – zónder steeds een drone te hoeven meeslepen.
Dankzij een app voor Android en iPhone gebruikt Selfly de rekenkracht van je smartphone, waardoor hij zelf geen dure computeronderdelen nodig heeft. De drone kun je handmatig besturen. Maar je kunt ‘m ook zelfstandig laten vliegen, waarna hij al je bewegingen vastlegt. In het onderstaande gave YouTube-filmpje kun je zien hoe dat werkt.
2. Jelly: ’s werelds kleinste 4G-smartphone
Groot, groter, grootst: de Honor Note 10 van Huawei baart opzien met zijn scherm van bijna 20 centimeter. Klein, kleiner, kleinst: de gecrowdfundde Jelly is slechts zo’n 9 centimeter lang, 4 centimeter breed en 1,3 centimeter dik en is daarmee ’s werelds kleinste 4G-smartphone. Voor video’s kijken en browsen is dat niet ideaal, maar het is wel verrekte handig tijdens bijvoorbeeld sporten of andere outdooractiviteiten.
Inmiddels is het toestel opgevolgd door de Jelly Pro: die is even klein, maar heeft iets betere specificaties.
Status: de Jelly Pro is momenteel te koop voor ongeveer 100 euro.
3. Mirabook: maak van je smartphone een laptop
Eigenlijk heb je een computer in je broekzak die krachtig genoeg is voor bijvoorbeeld tekstverwerken en e-mailen. Toch doen we dat soort dingen meestal op een laptop, omdat een smartphonescherm er te klein voor is. Plug je smartphone in de Mirabook en dit apparaat tovert je telefoon om tot een laptop met 13 inch scherm, een toetsenbord, een accu die tot 10 uur meegaat, trackpad, USB-, HDMI- en 3,5 mm. audio-aansluitingen. Waarbij je smartphone dus het rekenwerk voor rekening neemt.
Handig, want dit apparaat is met 1,4 kilo lekker licht, je hoeft niet langer apps te synchroniseren tussen je smartphone en je laptop, en dankzij de sim-only simkaart in je telefoon heb je geen wifi meer nodig om te kunnen internetten op je laptop. Goedkoop is ‘ie ook, omdat je eenmalig ongeveer 260 euro betaalt en daarna niet iedere paar jaar een nieuwe laptop hoeft te kopen (mits je Mirabook althans langer meegaat). Tot slot is hij duurzaam, want er hoeven minder chips te worden gefabriceerd.
Status: voor ongeveer 260 euro te bestellen op de Mirabook-website, wordt waarschijnlijk geleverd vanaf december 2018.
4. Librem 5: smartphone voor ultieme veiligheid en privacy
Je kunt zelf behoorlijk wat doen om je smartphone veilig te maken, zoals is te lezen in onze artikelen over het beveiligen van je telefoon en je gegevens. Voor het bedrijf Purism gaat dit niet ver genoeg. En die mening wordt breed gedeeld, getuige de vele mensen die de crowdfund-actie voor de Librem 5-smartphone hebben gesteund.
De Librem 5 draait niet op Android of iOS, maar op het privacyveilige besturingssysteem PureOS. De apps die je gebruikt zijn speciaal voor PureOS ontwikkeld, waardoor je apps als WhatsApp en Snapchat niet kunt gebruiken. Daardoor kun je met deze smartphone nooit worden gevolgd, worden je gegevens niet doorverkocht aan adverteerders en hoef je geen bankgegevens in te voeren als je een app wilt downloaden. Naast gewoon telefoneren kun je kiezen voor ‘IP-Native Communication’, oftewel versleuteld bellen via Voice over IP.
Status: de smartphone is voor zo’n 520 euro te bestellen op de Purism-website en wordt waarschijnlijk geleverd vanaf mei 2019.
5. Captr: maakt van je jas een GoPro
De Captr is een speciale smartphonejas. In de binnenzak met venster van Gorilla Glass kun je je telefoon plaatsen om er een soort GoPro-actioncam van te maken. Een ander vak heeft een powerbank, waardoor je telefoon oplaadt als ‘ie daarin zit. Althans, dat was het idee. Het project heeft te weinig geld opgehaald, dus wordt de jas niet gerealiseerd.
Levi’s en Google hebben nu overigens een smartphonejas gemaakt die wél te koop is. De Jacquard-jas heeft een touchpad in de linkermouw waarmee je je telefoon veilig op de fiets kunt bedienen.
Wat is crowdfunding?
Crowdfunding is het financieren van een project of onderneming door kleine bedragen op te halen bij een groot aantal mensen, doorgaans via internet. Bekende platforms zijn bijvoorbeeld IndieGoGo, Kickstarter en, voor meer persoonlijke zaken zoals operaties, GoFundMe. Op Crowdfundwijzer.nl vind je een overzicht van Nederlandse crowdfunding-platformen.
Enorme crowds aan de crowdfunding
Sinds crowdfunding een jaar of tien geleden aan z’n online opmars begon, is deze vorm van alternatieve financiering enorm gegroeid. Het wordt steeds vaker gebruikt door ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden, zo haalde het Nederlandse Fairphone laatst 2,5 miljoen euro op om een nieuwe smartphone te kunnen ontwikkelen.
Maar crowdfunding wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door artiesten om een album te kunnen opnemen, mensen die een dure operatie niet zelf kunnen betalen en journalisten die onderzoeksprojecten willen rondkrijgen.
Miljardenmarkt
Soms zijn er honderden euro’s nodig voor een project, soms miljarden. In het lijstje met crowdfunding-projecten die het meeste geld hebben opgehaald staan bijvoorbeeld:
De cryptocurrency EOS (bijna 4 miljard dollar).
De videogame Star Citizen (bijna 200 miljoen euro).
Elio, een auto met drie wielen die slechts 7.500 dollar moet gaan kosten (ruim 100 miljoen euro opgehaald). De auto staat overigens ook in het lijstje van de grootste crowdfunding-mislukkingen, aangezien de auto na jaren vertraging en meerdere extra financieringsrondes nog steeds niet op de markt is gebracht.
Tot de bestverkochte crowdfunding-producten behoren bijvoorbeeld de smartwatch van e-paper Pebble, de virtual reality-bril Oculus Rift en de multifunctionele koelbox Coolest Cooler.
Ken jij nog meer bijzondere smartphonegerelateerde crowdfunding-projecten?