'Tweede coronavaccin is voor 94,1 procent werkzaam en niet goedgekeurd voor kinderen'
Het tweede vaccin tegen het coronavirus is op 6 januari 2021 goedgekeurd voor de Europese Unie en dus de Nederlandse markt. Dit zijn de belangrijkste feiten én onduidelijkheden rondom het mRNA-vaccin van Moderna.
'Het vaccin is voor 94,1 procent werkzaam'
Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin bij 94,1 procent van de mensen van achttien jaar en ouder bescherming biedt tegen ziekte na besmetting met het coronavirus. Daarnaast voorkomt het ernstigere vormen van de ziekte.
Bij mensen in risicogroepen, waaronder mensen met chronische longziekten, hartziekten, obesitas en leverziekten, biedt het vaccin 90,9 procent bescherming. Aan het onderzoek deden wereldwijd 30.000 mensen mee, waarvan de helft een placebo kreeg.
Moderna-vaccin is niet goedgekeurd voor kinderen
Aan de studie deden geen kinderen mee. Het vaccin is daarom niet goedgekeurd voor kinderen.
Zwangerschap
De veiligheid bij zwangerschap is onvoldoende onderzocht. Dit geldt ook voor de werkzaamheid van het vaccin bij vrouwen die zwanger zijn. Het RIVM adviseert daarom uit voorzorg om de prik uit te stellen als je zwanger bent.
Tijdsduur en werking vaccin
Je krijgt twee prikken, waar 28 dagen tussen zitten. Na de tweede prik duurt het minimaal veertien dagen voordat je maximaal beschermd bent tegen het coronavirus.
Het betreft een zogenoemd mRNA-vaccin. Dit houdt in dat er kleine vetbolletjes in het lichaam worden gebracht met een stukje genetische code (mRNA). In het lichaam wordt dit omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. Je afweercellen maken vervolgens antistoffen aan die het virus herkennen bij een besmetting.
Bijwerkingen
Volgens de fabrikant zijn pijn en zwelling op de prikplek de meestvoorkomende bijwerkingen. Je kunt ook last krijgen van: vermoeidheid, koude rillingen, koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. 'Deze bijwerkingen zijn meestal mild en duren kort.'
'Zeldzame of late bijwerkingen zijn nooit helemaal uit te sluiten'
Omdat bepaalde zeldzame of late bijwerkingen nooit helemaal zijn uit te sluiten, is het vaccin onder voorwaarden goedgekeurd. 'Ook na marktoelating houden we, net zoals bij alle medicijnen, de veiligheid en werkzaamheid van dit vaccin goed in de gaten', meldt Ton de Boer, professor en tevens voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Nader onderzoek
De fabrikant moet iedere maand een extra veiligheidsrapportage inleveren bij het Europees medicijnagentschap EMA. Vooralsnog zijn de voordelen van het vaccin groter dan de risico’s. Uit nader onderzoek moet blijken hoelang het vaccin bescherming biedt, hoe goed het helpt als je afweersysteem niet goed werkt, wat het effect is bij kinderen en zwangeren, en of het vaccin ook besmetting met het virus zonder symptomen voorkomt.