ACM treedt op tegen tussenpartijen voor overheidsdiensten
Het bedrijf achter websites als mijnkentekenbewijs.nl, mijnverklaring.nl en mijnonlineloket.nl wordt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gedwongen om 'te stoppen met consumenten misleiden'. De websites treden op als bemiddelaar bij het aanvragen van bijvoorbeeld een kentekenbewijs of zorgtoeslag en vragen een flink bedrag voor deze diensten. Het is echter een stuk goedkoper of soms zelfs gratis als je het zelf direct bij de overheid aanvraagt.
Het bedrijf Empiru (en dochterbedrijven StatEmpire en Mijn Verklaring) moet duidelijk maken wat voor diensten het precies aanbiedt en wat de kosten daarvoor zijn, aldus de ACM. Ook mag het bedrijf niet langer om positieve recensies vragen in ruil voor korting. Tot slot eist de ACM dat het bedrijf consumenten moet informeren over de bedenktijd, zodat zij hier alsnog gebruik van kunnen maken.
Als het bedrijf zich hier niet aan houdt, moet het dwangsommen betalen tot een maximum van 150.000 euro.
Onterechte claims over positieve voordelen
Op de websites wordt beweerd dat een aanvraag via hen sneller gaat of een hogere slagingskans heeft. Dit is niet waar. Je hebt als consument geen enkel voordeel door de zaken af te handelen via zo'n bemiddelingssite, je bent alleen maar meer geld kwijt. Je kunt overigens ook geen geld terugkrijgen als je erachter komt dat je bij de overheid goedkoper uit bent.
Een ander trucje van de sites is dat ze klanten korting bieden als zij een positieve recensie achterlaten. De recensies op zo'n site kun je dus niet vertrouwen.
Hoog in zoekresultaten door advertenties
De websites adverteren in Google, waardoor ze bovenaan in de resultaten komen als mensen zoeken op bepaalde overheidsdiensten. Op deze manier staan ze soms zelfs boven de daadwerkelijke website van de overheid, waardoor mensen sneller geneigd zijn om op de site van de bemiddelingssite te klikken.
In een ander artikel van Radar lees je meer over deze advertenties en hoe je ze kunt herkennen.
Regel je zaken direct bij de overheid
Regel je zaken dus altijd direct bij de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een toeslag kun je terecht bij Mijn Toeslagen, voor een kentekenbewijs of tenaamstellingscode moet je bij de RDW zijn.
Klik in de zoekresultaten niet op een advertentie, maar scroll wat verder naar een website van de overheid. Je kunt als je twijfelt ook even googelen op ervaring over een bepaalde site. De Consumentenbond heeft een lijst gepubliceerd van bemiddelaars waar je voor moet kijken.
Bemiddelingssites in de uitzending
Radar besteedde eerder in de uitzending aandacht aan de dubieuze tussenpartijen. Bekijk het fragment hieronder, waarin Fons Hendriks de confrontatie gaat met de directeur van het bedrijf achter mijnkentekenbewijs.nl.