Trump belooft ordelijke machtsoverdracht, maar erkent verkiezingsnederlaag niet
De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag toegezegd dat er op 20 januari een ordelijke machtsoverdracht zal plaatsvinden. Op die dag wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van de Verenigde Staten.
"Hoewel ik het volledig oneens ben met de uitkomst van deze verkiezingen, en ik daarin word gesteund door de feiten, zal er een ordentelijke machtsoverdracht plaatsvinden op 20 januari. Ik heb altijd gezegd dat we ons gevecht om ervoor te zorgen dat alleen legale stemmen worden geteld zullen doorzetten. Hoewel dit het einde is van de beste eerste presidentstermijn uit de Amerikaanse geschiedenis, is dit slechts het begin van onze Make America Great Again-strijd", liet Trump weten in een verklaring.
De verklaring werd op Twitter gepubliceerd door een medewerker van de president. Trumps eigen account werd woensdag geblokkeerd door het sociale medium, nadat hij ongefundeerde claims over verkiezingsfraude twitterde in de nasleep van de bestorming van het parlement.
Onder leiding van vicepresident en senaatsvoorzitter Mike Pence bevestigde het Congres Biden en Kamala Harris donderdag als aanstaande president en vicepresident van de VS. Dat had eigenlijk woensdag al moeten gebeuren, maar het proces liep uren vertraging op door de bestorming van het parlementsgebouw door Trump-aanhangers. Daarnaast diende een aantal Republikeinen tevergeefs bezwaren in tegen de verkiezingsuitslagen in twee Amerikaanse staten.
Pence zei eerder al dat hij de president niet zou helpen bij diens poging de verkiezingsuitslag door het Congres te laten saboteren. De vicepresident sprak als voorzitter van de Senaat de einduitslag uit in het Congres. Biden won 306 kiesmannen, Trump kreeg er 232.
Dichter bij een concessie kwam Trump nog niet
Met de belofte van een vreedzame machtstransitie komt Trump het dichtst bij iets wat lijkt op het erkennen van zijn verkiezingsnederlaag op 4 november vorig jaar. Tot op de dag van vandaag blijft Trump, zonder enig bewijs, verkondigen dat Biden de overwinning aan fraude te danken heeft en dat hijzelf in werkelijkheid een "monsterzege" heeft behaald.
Trumps toezegging volgt op het stuklopen van tientallen rechtszaken om de uitslag aan te vechten en verschillende gefaalde pogingen om kiesraden en Republikeinse parlementariërs in swingstaten tot medewerking te bewegen.
Vanwege de opstelling van het Witte Huis konden Biden en de zijnen lang geen aanspraak maken op overheidsfondsen voor de transitie of vertrouwelijke briefings. Dat veranderde na een nederlaag in de rechtszaal in Pennsylvania en de officiële bevestiging van de verkiezingsresultaten in Michigan, waarmee de transitieperiode op 23 november formeel kon worden gestart.