Bemiddelingskosten huurhuis terugvragen
Heb jij bemiddelingskosten betaald aan een makelaar of bemiddelingsbureau om een huurhuis te kunnen krijgen? Dan kan het zijn dat je dit geld terug kunt vragen. Het is namelijk in veel gevallen niet toegestaan voor die bemiddeling geld te vragen. Volgens de Woonbond komt het nog steeds voor dat makelaars onterecht kosten rekenen. De huurdersorganisatie ziet dat er ook andere benamingen worden gebruikt, zoals 'renting fee', 'kosten huurder', 'administratiekosten', 'contactkosten'.
De zogenoemde dubbele courtage is al jaren verboden. Makelaars of bemiddelingsbureaus mogen geen bemiddelingskosten ontvangen: niet van de huurder, en ook niet van de verhuurder. Sinds 1 juli 2016 geldt dit ook voor onzelfstandige woonruimten, zoals studentenkamers.
Nog niet iedereen weet dat je dat geld terug kunt vragen. Anouk laat aan Radar weten: 'Ik wist wel dat het niet mocht, maar ik was bang dat ik het huis niet kon krijgen als ik niet betaalde.' Zij heeft 4 jaar geleden die bemiddelingskosten voldaan, en vorige week een mailtje (zie deze voorbeeldbrief) gestuurd naar de makelaar. Binnen een paar dagen had ze 1815 euro op haar rekening staan.
Wat kun je doen?
Of je het geld terug kunt vragen hangt van een aantal zaken af. Heb je een zelfstandige of een onzelfstandige woning? Hoelang is het geleden dat je betaald hebt? En heeft de bemiddelaar geholpen om de woning te vinden? Met deze check van de Woonbond kun je controleren of je de kosten kunt terugvorderen. Je kunt vervolgens deze voorbeeldbrief sturen. De Woonbond adviseert om 14 dagen te wachten op een reactie. Blijft die uit? Dan kun je juridische stappen overwegen, bijvoorbeeld met hulp van een no-cure-no-pay-jurist via de Woonbond.
Heb jij ook bemiddelingskosten betaald en wil je nu proberen om je geld terug te krijgen? Wij horen ook graag van je! Reageer onder dit bericht of stuur een mailtje naar radarinternet(at)avrotros.nl (vervang de (at) voor @).
Radar besteede meerdere keren aandacht aan onterecht betaalde bemiddelingskosten. Zo meldden we in 2016 dat veel studenten nog bemiddelingskosten moesten betalen, terwijl dat ook voor onzelfstandige woningen destijds al verboden was.