Hoe maakt kunstmatige intelligentie apparaten slimmer?
Door kunstmatige intelligentie proberen fabrikanten apparaten slim te maken. Hierdoor hoef je minder moeite te doen om een apparaat te bedienen of hoef je zelfs helemaal niets te doen, zoals bij zelfrijdende auto’s. Hoe werkt dit eigenlijk?
Hoewel kunstmatige intelligentie vaak als één begrip wordt neergezet, is het eigenlijk een verzamelnaam voor de wetenschap die computers slim probeert te maken. Door kunstmatige intelligentie, ook wel artificiële intelligentie genoemd, kunnen apparaten als het ware zelf 'denken'.
Menselijke trekjes
Soms krijgt een computer daarbij zelfs menselijke trekjes. Denk bijvoorbeeld aan spraakassistenten zoals Google Assistant, Siri of Amazon Alexa. Deze assistenten hebben een eigen naam, een klein beetje persoonlijkheid en kunnen in beperkte mate een gesprek met je voeren.
Toch is een spraakassistent in basis een geavanceerde zoekmachine zoals Google. Zoekmachines zijn door de jaren heen enorm geëvolueerd. Vroeger moest je exact invullen waar je naar op zoek was, tegenwoordig begrijpt een zoekmachine wat je bedoelt als je een spelfout maakt. Ook snapt Google bijvoorbeeld dat als je zoekt naar 'bank Amsterdam', dat je dan waarschijnlijk geld wilt opnemen en niet op zoek bent naar een nieuw zitmeubel.
Machine learning
Zoekmachines zijn nu zo slim door 'machine learning'. Door deze techniek kan een computer beter gesproken teksten verstaan, teksten omzetten naar je moedertaal en kan het zelfs begrijpen wat er op foto’s staat. Machine learning is een methode waarbij met kunstmatige intelligentie patronen wordt gehaald uit data. Hiervoor is het wel nodig dat de computer met veel en vooral realistische data wordt gevoed om verkeerde voorspellingen te beperken.
Stel je bent in de buurt van een treinstation en je wilt op je smartphone kijken wanneer de volgende trein vertrekt. Dan hoef je eigenlijk alleen maar te zoeken op 'vertrektijden' en dan legt de zoekmachine automatisch de link dat je wilt weten wanneer de volgende trein vertrekt. Op sommige telefoons wordt zelfs automatisch een notificatie getoond als je in de buurt bent van een treinstation, zodat je niet eens een zoekopdracht hoeft in te voeren.
Wat heb je aan kunstmatige intelligentie?
Hoewel we dagelijks te maken hebben met kunstmatige intelligentie, ben je je er eigenlijk helemaal niet van bewust. Dat komt omdat het een onderdeel is van een online dienst of van een product. Denk bijvoorbeeld aan videospelletjes waarbij je tegen de computer (oftewel tegen kunstmatige intelligentie) speelt. Ook producten met de toevoeging 'smart' maken gebruik van kunstmatige intelligentie. Denk aan je smartphone, smartwatch, slimme thermostaat, maar ook sommige auto's of koelkasten.
Door kunstmatige intelligentie kan een computer bepalen dat de verlichting aan moet, omdat het begint te schemeren, kan een auto van A naar B rijden zonder dat jij iets hoeft te doen en kan een koelkast automatisch eten bestellen als het bijna op is.
Beperkingen
Kunstmatige intelligentie heeft echter ook zijn beperkingen. Je kunt een computer leren om op basis van bepaalde informatie een bepaalde actie uit te laten voeren. Het is voor een computer alleen niet altijd logisch of data daadwerkelijk klopt.
Als je in een bepaalde wijk meer politie inzet, is de kans dat er meer arrestaties plaatsvinden. Betekent dit echter dat de wijk daardoor crimineler is? Voor ons is het misschien gemakkelijk om dit onderscheid te maken, voor een computer is dit niet altijd even duidelijk.