Ziekenhuis weigert longpatiënt die geen mondkapje kan dragen | Radar checkt
Sinds 1 december geldt er een mondkapjesplicht in alle algemene ruimtes, zo ook in het ziekenhuis. Maar wat als je nu juist naar het ziekenhuis moet vanwege een aandoening die ervoor zorgt dat je geen mondkapje kan dragen? Het overkwam Petra Sodenkamp.
Petra Sodenkamp lijdt aan de zeldzame longziekte bronchiëctasieën. Hierdoor is ademen voor haar lastig en hoest ze veel. Een mondkapje dragen is voor haar dus niet mogelijk. Toen ze dit probeerde uit te leggen aan de balie van het Máxima MC in Veldhoven werd ze de deur gewezen. Petra's afspraak kon niet doorgaan.
Het meldpunt van belangenorganisatie Ieder(in) en het longfonds worden overspoeld met meldingen van mensen die geen mondkapje kunnen dragen en hierdoor tegen problemen aanlopen. Want hoe toon je aan dat jij een uitzondering nodig hebt?
Bewijsstukken voor uitzondering van de mondkapjesplicht
Het ministerie van Volksgezondheid verwijst onder andere naar een pasje dat te downloaden is bij Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg. Een uitzonderingenkaartje dat door iedereen te downloaden is. Om het kaartje dus kracht bij te zetten suggereert de overheid om ook mogelijke relevante medicijnen te laten zien, of een bewijs van afspraak of behandeling door een arts.
Petra verklaart als bewijsstukken wel degelijk de pas, haar medicijnen en haar afsprakenkaart met de arts laten zien te hebben. Toch bleek dit niet voldoende. De balie medewerker vertelde dat ze een medische verklaring nodig had. Op de website van de overheid wordt expliciet vermeld dat zo'n bewijs van behandeling niet gaat om een officiële medische verklaring. Deze mag namelijk niet door de eigen arts afgegeven worden. De site dringt ook aan om de eigen huisarts niet te bellen om een document op te stellen.
Waarom geen verklaring van de behandelend arts?
Dat er dus niet wordt aangespoord om een verklaring van een behandelend arts te krijgen, is ook naar wens van het KNMG, de landelijke artsenfederatie. Op 4 december, net na de invoer van de mondkapjesplicht, drongen zij aan om de behandelend artsen buiten beschouwing te laten. Het is niet aan de huisarts om uitzonderingenbriefjes uit te schrijven. Naast dat het de druk op de zorg nog meer opschroeft, brengt het patiënten in een situatie waar zij medische gegevens moeten delen met handhavers, en brengt het het beroepsgeheim van de arts ook in gevaar.
Reactie van het ziekenhuis
Eigenlijk zou het te downloaden pasje dus gewoon afdoende moeten zijn. Zeker in combinatie met Petra's medicijnen en de afspraakkaart van haar longarts. Verslaggever Fons Hendriks gaat voor Petra verhaal halen.
De woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat het een misverstand moet zijn geweest. 'De maatregel was nieuw en het was misschien nog even zoeken'. Dat het ziekenhuis de mondkapjesplicht streng hanteert is een feit. De woorvoerder legt uit dat het ziekenhuis erg veel coronabesmettingen telt en daarnaast zoveel mogelijk reguliere zorg door laat gaan. 'Het is van belang dat ons ziekenhuis een veilige omgeving biedt voor de (kwetsbare) patiënten'.
Patienten die met het te downloaden pasje aantonen dat zij inderdaad geen kapje kunnen dragen zouden alleen niet geweigerd moeten worden. Daarom gaat het ziekenhuis contact opnemen met Petra en onderzoeken wat er mis is gegaan. Lees hier de hele reactie van het Máxima MC Veldhoven.