Campagne waarschuwt 40-plussers voor datingfraude, zo herken je een oplichter
40-plussers die de dupe worden van datingfraude verliezen gemiddeld 17.000 euro, blijkt uit cijfers van Fraudehelpdesk. Dit bedrag is verdubbeld ten opzichte van 2019. Datende 40-plussers worden nu via een voorlichtingscampagne gewaarschuwd voor oplichters.
'Verliefd op de persoon? Of op het profiel?', luidt de campagne, die is gestart door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en onlinedatingservice expert Match Group.
Hoe werkt datingfraude?
Dateoplichters winnen via online contact in een paar weken het vertrouwen van hun slachtoffer. Waarna ze vervolgens om geld vragen voor noodgevallen. De verzoeken om geld beginnen vaak klein, maar de bedragen kunnen in de loop van de tijd flink oplopen. De berichten komen vaak uit het buitenland.
Tips om datingfraude te voorkomen:
Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit in het echt hebt gezien.
Geef nooit toegang tot je persoonlijke documenten.
Controleer de foto van het datingprofiel via Google Image of TinEye.
Blijf communiceren via de datingwebsite en niet via e-mail of Whatsapp.
Praat met vrienden en familie over met wie je date. De fraudeur probeert de datingpartner namelijk te isoleren om hem/haar makkelijker te beïnvloeden.
Meer informatie over de voorlichtingscampagne vind je op de site van het CCV.
Lees ook: Word geen slachtoffer van oplichting bij online daten met deze tips