Amerikaanse toezichthouder blijft erbij: ZTE vormt een nationale dreiging
De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) blijft het Chinese bedrijf ZTE als een nationaal veiligheidsrisico beschouwen, meldt persbureau Bloomberg dinsdagavond. De toezichthouder heeft een verzoek tot heroverweging van het bedrijf afgewezen.
De toezichthouder is bezorgd dat telecommunicatieapparatuur van ZTE gebruikt kan worden voor spionage voor de Chinese overheid.
Omdat ZTE en ook Huawei als dreiging zijn aangemerkt, kunnen Amerikaanse providers geen FCC-fondsen gebruiken om de telecomapparatuur van de bedrijven te onderhouden.
Naar schatting van de FCC kost het ruim 1,8 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro) om alle apparatuur van ZTE en Huawei in de VS te vervangen. De Senaat keurde eerder dit jaar een budget daarvoor goed, maar de overheid heeft het benodigde geld nog niet.
FCC-bestuurslid Ajit Pai heeft in een reactie laten weten dat de afkeuring van ZTE's verzoek "een belangrijke stap is" om Amerikaanse telecomnetwerken veilig te houden.
Pai noemt het ook opvallend dat ZTE niet tegenspreekt dat Peking Chinese bedrijven controleert om "informatievergaring door inlichtingendiensten" mogelijk te maken.
De FCC heeft nog niets gezegd over de toekomst van Huawei, dat ook om een heroverweging heeft gevraagd. Een officieel antwoord daarop wordt op 11 december verwacht.