Gedeeltelijke lockdown blijft van kracht, kabinet wil meer testen uitvoeren
De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, zullen in de nacht van woensdag op donderdag verlopen. De gedeeltelijke lockdown blijft voorlopig wel van kracht, zo werd door premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekendgemaakt op de persconferentie van dinsdag.
Dit betekent dat musea, theaters, zwembaden en pretparken weer open mogen. Mensen mogen weer drie bezoekers thuis ontvangen en de groepsgrootte gaat buiten naar vier personen. De maatregelen die vanaf nu weer van kracht zijn, vind je hier.
Testen op coronavirus steeds verder uitgebreid
'Mensen die erachter komen dat ze met een besmet persoon in contact zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december ook zonder klachten laten testen', meldde De Jonge. Als je een melding krijgt van de CoronaMelder-app of je naam komt naar voren in het bron- en contactonderzoek, dan mag je je dus ook zonder symptomen een test aanvragen.
In een brief aan de Tweede Kamer stelt het kabinet verder dat het de bedoeling is dat iedereen zich vanaf maart volgend jaar één keer per maand kan laten testen op het coronavirus. Het maakt dan niet uit of je wel of geen klachten hebt.
Met dit plan moeten er tien miljoen testen per maand kunnen plaatsvinden. Volgens de minister is er wel nog veel nodig om deze beoogde testcapaciteit te realiseren. 'Om op méér plekken méér mensen te kunnen testen vanaf 1 maart, zullen er aanvullende testafname-aanbieders en -locaties bij moeten komen', schrijft hij. Het streven van het kabinet is om in maart tot 175.000 testen per dag te kunnen uitvoeren.
De Jonge wil verder dat reizigers die in Nederland aankomen, verplicht moeten bewijzen dat ze het coronavirus niet onder de leden hebben. De testverklaring mag niet meer dan 48 uur voor aankomst afgegeven zijn. De maatregel gaat waarschijnlijk vanaf het voorjaar in.
CoronaMelder wordt betrouwbaarder
Volgens De Jonge zal de volgende versie van de app CoronaMelder naar verwachting minder valse meldingen geven. Na een update moet de app obstakels zoals muren en ramen beter opmerken.
Nu is het mogelijk dat mensen een melding krijgen van de app, terwijl zij niet in de buurt zijn geweest van iemand anders of zelfs gescheiden waren van diegene door een muur of raam. Wie een notificatie krijgt van de app, wordt dringend geadviseerd tien dagen in thuisisolatie te gaan.
'Leef gezond om weerstand te verhogen'
Zorgminister De Jonge roept Nederlanders daarnaast op om gezond te leven. Zo bouwen mensen een betere weerstand op en zijn ze beter beschermd tegen het coronavirus. Volgens De Jonge zou het al helpen als mensen iedere dag een half uurtje zouden wandelen.
Geen anderhalve meter voor docent en leerling als het niet anders kan
Docenten en ander onderwijspersoneel in het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en op de universiteit hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden als zij anders niet 'op gepaste wijze' hun werk kunnen doen.
Ook leerlingen en studenten mogen afwijken van de afstandsregel als zij anders geen les kunnen volgen. Op basisscholen hoefden kinderen al geen afstand te houden tot volwassenen.