Consumententip: Hoe betrouwbaar is een webwinkelkeurmerk?
Tegenwoordig lijkt er voor elke webwinkel een apart keurmerk te zijn. Niet verwonderlijk, want een webshop met een keurmerk straalt vertrouwen uit. Toch kan iedereen zomaar een eigen keurmerk uitgeven. Dus hoe betrouwbaar is een webwinkelkeurmerk?
Wat is een keurmerk?
Een keurmerk is een kwaliteitsoordeel, in de vorm van een logo, over een bepaald product of dienst. Deze kwaliteit wordt bepaald door een lijst van specifieke eisen waar het product of de dienst aan moet voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de keurmerkeigenaar. Omdat er geen wettelijke regels bestaan voor keurmerken, kan iedereen zijn eigen keurmerk beginnen. Dit zorgt ervoor dat er een enorme hoeveelheid aan keurmerken ontstaat, met name op het gebied van online winkels en diensten. Zo heb je onder andere:
Het Thuiswinkelwaarborg
Het Webshop keurmerk
Het Qshops keurmerk
Het Safe2Shop keurmerk
Het Digikeur webshop keurmerk
En dit is slechts het begin van een lange lijst van webwinkelkeurmerken.
De Keurmerkentoets
Om aan te tonen dat het keurmerk betrouwbaar is, kunnen de eigenaren van een keurmerk zich aanmelden voor de keurmerkentoets. Deze toets is opgesteld door de Raad van Accreditatie, een onafhankelijke stichting die toezicht houdt op diverse instellingen die zich bezig houden met kwaliteitsbeoordelingen. De RvA is een zelfstandig bestuursorgaan, dat valt onder eindverantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken. Met de keurmerkentoets kijkt de RvA onder andere naar de onafhankelijkheid van de keurmerkeigenaar, de duidelijkheid van de eisen en de openbaarheid van informatie. De getoetste keurmerken krijgen vervolgens een rapportcijfer tussen 1 en 10. Hoe hoger het cijfer, hoe betrouwbaarder het keurmerk. Let wel, de toets geeft geen oordeel over de eisen die door het keurmerk aan het product of dienst worden gesteld. Na afloop van de toets kan de keurmerkeigenaar ervoor kiezen om de testresultaten te publiceren op Consuwijzer.
Het Thuiswinkelwaarborg en het Webshop keurmerk
Van de grote hoeveelheid webwinkelkeurmerken zijn er slechts twee getoetst door de RvA: het Thuiswinkelwaarborg en het Webshop Keurmerk. Beide hebben het rapportcijfer 10 ontvangen. Het belangrijkste verschil tussen deze twee keurmerken is dat het Thuiswinkelwaarborg als enige webwinkelkeurmerk is aangesloten bij de geschillencommissie. Daarnaast voert het Thuiswinkelwaarborg ook jaarlijks een controle uit.
Andere webwinkelkeurmerken
Een keurmerk dat niet getoetst is door de RvA is niet per definitie onbetrouwbaar. De keurmerkentoets is prijzig en niet elke keurmerkeigenaar kiest er daarom voor om de toets af te laten nemen. Niet elke webwinkel kiest immers voor een bekend en getoetst keurmerk. Met name kleine webshops kiezen soms liever voor een goedkoper, minder bekend alternatief.
Kenmerken van een betrouwbaar keurmerk
Uiteindelijk is het dus aan de consument zelf om de betrouwbaarheid van een webwinkelkeurmerk te beoordelen. Wanneer je twijfelt aan een bepaald webwinkelkeurmerk, kun je het beste naar de website van het keurmerk gaan. Meestal kan dit door het keurmerklogo op de site van de webshop aan te klikken. Op de website vind je meestal meer informatie over het keurmerk en de keurmerkeigenaar. Hier volgen een aantal kenmerken van betrouwbaarheid waar je dan op kunt letten:
Alleen de keurmerkeigenaar bepaalt wie het keurmerk mag plaatsen.
Het is duidelijk waar het keurmerk voor staat en aan welke eisen er voldaan moet worden
De keurmerkeigenaar controleert of een product of dienst aan de eisen voldoet.
De informatie over het keurmerk is openbaar en makkelijk te vinden voor de consument