Google verwijdert advertenties van bemiddelingssites voor overheidsdiensten
Google gaat actief advertenties verwijderen van bemiddelingssites die veel geld vragen voor overheidsdiensten, meldt de Consumentenbond. De tussenpartijen rekenen geld voor diensten die goedkoper of zelfs gratis zijn als je het zelf direct bij de overheid regelt.
Als je gebruikmaakt van de 'dienst' van zo'n dubieuze site, wordt er namens jou een verzoek ingediend bij de overheid. Het gaat dan om bijvoorbeeld het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag, huur- of zorgtoeslag of een nieuw kentekenbewijs.
De partijen zijn niets meer dan een tussenpartij.Sandra Molenaar van de Consumentenbond zegt dat consumenten veel geld zouden besparen als ze deze zaken zelf zouden aanvragen. 'Het gaat hier om volstrekt overbodige diensten.'
Let op advertenties
De bemiddelingssites komen bovenaan de zoekresultaten te staan doordat ze adverteren in Google. Je ziet dan voor het resultaat 'Advertentie' staan. Dat het bovenaan staat betekent dus niet per definitie dat dit het relevantste zoekresultaat is.
Op de afbeelding zie je dat bij de zoekopdracht 'toeslag aanvragen' het eerste resultaat een bemiddelingssite is. Dit is door de advertentie bovenaan komen te staan, maar je betaalt hier 40 euro voor het aanvragen van zorgtoeslag. Het tweede resultaat (en alles daaronder) is van de Belastingdienst, waar je zelf gratis een toeslag aan kunt vragen.
Hoe vind ik de goede site?
Google gaat de advertenties dus weren, maar desondanks is het advies om hier scherp op te zijn. Klik niet op de advertenties, scroll wat verder naar beneden tot je bij een overheidswebsite komt. Je kunt ook een adblocker gebruiken, dan krijg je helemaal geen advertenties te zien. Meer over adblockers lees je in een ander artikel van Radar.
De Consumentenbond zegt ook dat je kunt kijken of je de woorden 'bemiddelaar' of 'intermediair' kunt vinden op sites waar je over twijfelt. Ook kun je googelen op ervaringen over deze sites.
Radar schreef eerder een artikel over waar je je kentekenbewijs of tenaamstellingscode moet aanvragen. Op de site van de Consumentenbond vind je een lijst van bemiddelingssites waar je voor moet uitkijken.
Bemiddelingssites in uitzending van Radar
Radar besteedde eerder in de uitzending aandacht aan de dubieuze tussenpartijen. Bekijk het fragment hieronder.