Duurzaam of goedkoop? Helft denkt voor vaste lasten eerst aan portemonnee
Als een duurzame verzekeraar, energiemaatschappij of provider meer geld vraagt, haakt 47 procent van de Nederlanders af. De meerderheid van de jongere generatie wil wel meer betalen voor duurzame vaste lasten. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vaste Lasten Index van online consumentenadviseur Pricewise en onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Bijna de helft van de Nederlanders is niet bereid voor de duurzame optie voor hun vaste lasten te kiezen als deze duurder is dan de niet-duurzame optie. Toch wil ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders wél meer betalen voor verduurzaming van hun vaste lasten. Driekwart van hen is bereid daarvoor tot 30 euro per maand of 360 per jaar meer te geven. Een kwart (26 procent) blijft neutraal.
Jonger dan dertig
Bij de jongere generatie, alsook de hogere inkomensgroepen, leeft de verduurzaming van de vaste lasten het meest. Zij antwoorden vaker ja op de vraag of ze bereid zijn meer neer te leggen voor duurzaamheid in vergelijking tot 30-plussers en lagere inkomensgroepen.
Duurzaam niet per se duurder
Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, gaan duurzame vaste lasten niet noodzakelijk met hogere kosten gepaard: 'Soms kost een groen energiecontract of een verzekering waarbij de verzekeraar investeert in duurzaamheid evenveel of zelfs minder dan een grijs energiecontract of een verzekering bij een verzekeraar met traditionele investeringen. Dubbelop winst dus. Goed oriënteren is bij verduurzaming van de vaste lasten belangrijk.'
Link met duurzaamheid niet duidelijk
Groene energie blijkt vooralsnog de populairste verduurzaming. Mogelijk omdat voor velen nog niet duidelijk is hoe verzekeringen en pensioenfondsen aan duurzaamheid gekoppeld kunnen zijn, stelt Angélique Laskewitz, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling: 'Het is voor lang niet iedereen duidelijk dat het geld dat je aan premies betaalt, in veel gevallen door die partijen wordt belegd.' Sommigen beleggen in duurzame projecten.
'Nederland is ondanks de crisis nog steeds een rijk land. Het gaat dan ook om vele honderden miljarden euro’s aan investeringen per jaar', duidt Laskewitz. 'Die hoop geld kan traditioneel belegd worden, waarbij alleen naar financiële opbrengst wordt gekeken, maar het kan ook duurzaam. In dat geval vragen beleggers zich ook af welke invloed hun investeringen hebben op zaken als mens en milieu.'