Coronacijfers dit weekend zeggen niet alles, kabinet kijkt verder terug
Onder meer via de hashtag #vierdagenextra trokken critici op Twitter het voornemen van het kabinet om dinsdag nieuwe coronamaatregelen te overwegen in twijfel. Vanwege de aard van de coronacijfers zou het effect van de laatste maatregelen nog niet zichtbaar zijn.
Opiniepeiler Maurice de Hond schreef erover op zijn website dat de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterliggen. Een deel van de positieve tests die het RIVM op een dag meldt, zijn vanwege de verwerkingstijd soms een of meerdere dagen geleden vastgesteld door de GGD's. Dit geeft het RIVM zelf ook regelmatig aan.
Daarbij komt dat het gemiddeld vijf tot zes dagen duurt voordat iemand met COVID-19 ziekteverschijnselen krijgt. Er kunnen ook nog een aantal dagen overheen gaan, voordat die persoon zich laat testen en een uitslag krijgt.
Toch zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zaterdag dat het "onvermijdelijk" is dat er nieuwe, aanvullende maatregelen komen als het aantal positieve tests blijft stijgen. Premier Mark Rutte noemde de ontwikkelingen dit weekend eerder deze week "cruciaal".
Kabinet wil dinsdag uitsluitsel geven
Slechts twee weken geleden gaf het kabinet aan dat horeca de deuren eerder moest sluiten. Ook kwam er een beperking op het aantal personen dat bij elkaar mag komen. Ondanks deze maatregelen kwamen er op zowel zaterdag en zondag ruim zesduizend positieve tests bij.
Dinsdag wil het kabinet daarom uitsluitsel geven over eventuele nieuwe maatregelen, nadat het Outbreak Management Team (OMT) samen is gekomen. Maar is het inderdaad te vroeg om iets te zeggen over het effect van de laatste maatregelen?
RIVM: Weekendcijfers geven vooralsnog geen inzicht
Een woordvoerder van het RIVM zegt tegen NU.nl dat het niet mogelijk is om op basis van het aantal nieuwe positieve testen dit weekend uitspraken te doen over het succes van de maatregelen twee weken geleden.
Het instituut gebruikt de testcijfers bijvoorbeeld om het reproductiegetal te berekenen. Dat laat zien hoeveel andere mensen elke COVID-patiënt gemiddeld besmet. Dit getal geeft de situatie van de uitbraak in Nederland goed weer, maar kan vanwege de vertraging in het meldsysteem pas voor twee weken terug met zekerheid uitgerekend worden.
Niet voor niets omschreef De Jonge regeren in coronatijd in mei als "navigeren via de achteruitkijkspiegel".
VWS: Kijken naar meer dan laatste maatregelen
"Per definitie lopen de cijfers achter op de realiteit", zegt de woordvoerder. De Jonge heeft volgens hem ook nooit de indruk willen wekken dat de weekendcijfers nu al een accuraat beeld geven van het effect van de vorige maatregelen.
Het kabinet kijkt bij het overwegen van eventuele nieuwe maatregelen verder dan alleen de effecten van de laatste ingrepen, aldus de woordvoerder. Halverwege september werden er bijvoorbeeld ook maatregelen ingevoerd de grote steden, in eerste instantie voor zes "zorgelijke regio's" en later meer. Ook spraken premier Mark Rutte en De Jonge Nederlanders nog extra aan op het naleven van de maatregelen.
"Toch is de besmettingsgraad momenteel nog te hoog op dit moment. Ondertussen neemt ook de druk op de zorg toe en stijgt elke dag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen."
"Je ziet een stijging en daar moet je op anticiperen", aldus de woordvoerder. "Want als die doorzet en we doen niks, dan lopen we achter de feiten aan."