Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Neppe en spotgoedkope opladers: zegening of gevaarlijk?

Oplader kwijtgeraakt? Of wil je een extra telefoonlader voor op je werk of in de slaapkamer? Dan sta je voor de keuze: een officiële lader van jouw telefoonmerk of een goedkopere lader. Telefoonfabrikanten raden laders die niet van het eigen merk zijn af en Apple probeert er zelfs voor te zorgen dat ze überhaupt niet werken. Maar hoe gevaarlijk zijn namaakladers of spotgoedkope opladers nou echt?De gevaren van slechte opladers
Vooropgesteld: slechte laders zijn gevaarlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016. Uit 41 onderzochte opladers werden er 24 per direct verboden. 10 opladers vertoonden zelfs zulke ernstige gebreken dat bij gebruik de kans bestaat op brand of een elektrische schok. En dat is geen hypothetisch gevaar, getuige het zorgwekkende aantal woningbranden dat de afgelopen jaren is ontstaan door telefoon opladers. Volgens het NVWA zijn het vooral spotgoedkope opladers en laders uit Chinese webshops die niet voldoen.

telefoon oplader

Een verbrande namaak Apple-oplader. Bron: The Sun.

Goedkope telefoon oplader: goedkoop=duurkoop
Bij de gevaarlijke opladers gaat het vaak om namaakladers van bekende merken als iPhone en Samsung of om onbekende merken zoals Flextronics, mjoy en Pure2. Veelal zijn ze gekocht via eBay, Chinese webshops zoals AliExpress of op de markt en bevatten ze een stuk minder onderdelen en/of isolerend materiaal. Soms zijn zelfs stukjes lood toegevoegd om ze meer solide te laten aanvoelen.

Gevaarlijke laders kunnen oververhit raken en minder goed zijn geïsoleerd, waardoor ze in brand kunnen vliegen. Ook kan het zijn dat ze bijvoorbeeld maar de helft van het eigenlijke vermogen leveren, waardoor het opladen ellenlang duurt. Gaat je lader meteen kapot, duurt het opladen heel lang of vliegt je huis zelfs in de fik? Dan blijkt goedkoop toch (behoorlijk) duurkoop te zijn.

Moet ik per se een oplader van mijn telefoonmerk kopen?
Nee. Koop je de officiële lader voor je telefoon, dan is dat wel de veiligste optie. De NVWA raadt dit daarom ook aan. Maar de meeste laders die in Nederland in elektronicazaken en de betere webshops worden verkocht, hebben een CE-certificering en zijn gewoon veilig. Zeker bij gerenommeerde merken voor opladers en kabels zoals Belkin en Logitech mag je er vanuit gaan dat je een veilig product koopt.

Oplader kopen: waar moet je op letten?
Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Neem dan maar van ons aan: dan is het dat ook. 'Originele' telefoon laders die voor een paar euro op eBay of AliExpress staan, zijn sowieso nep. Zoals een Samsung Galaxy Fast Charger die voor 2,20 euro wordt aangeboden op AliExpress. Wil je een goedkope maar betrouwbare (want CE-gecertificeerde) oplader? Koop 'm dan bijvoorbeeld bij de HEMA of MediaMarkt.

telefoon oplader

Enkele tips voor het kopen en gebruiken van een oplader:

Ga uit van je gezond verstand.
Kies het liefst voor een officiële lader van je eigen telefoonmerk of een gerenommeerd merk zoals Belkin, Logitech, Anker of Aukey.
Wordt je oplader of de telefoon erg warm tijdens het opladen en/of duurt het opladen verdacht lang? Dat kan een teken zijn dat je oplader namaak is of van mindere kwaliteit. Neem het zekere voor het onzekere en koop een nieuwe (gegarandeerd veilige!).
Zorg in verband met brandveiligheid dat je altijd in de nabijheid van je telefoon bent tijdens het opladen. Laad je telefoon ook niet op als je ligt te slapen.
iPhone: opladers die niet van Apple zijn
Apple heeft het, om maar een understatement te gebruiken, niet zo op opladers die niet door het bedrijf zelf zijn gemaakt of waarvoor geen licentie is gekocht. Bij opladers van Apple of die met goedkeuring van Apple zijn uitgebracht binnen het Made For iPhone-programma, staat het volgende logo op de verpakking:

telefoon oplader

Twijfel je of dat het gaat om een officieel product? Op de Apple-site staan een hoop foto's van details van nepladers waaraan je kunt zien dat het gaat om niet-officiële Apple-producten. Op deze webpagina kun je opzoeken of dat een oplader of kabel van een bepaald merk en type officieel is goedgekeurd door Apple. Keurt Apple een product goed? Dan moet de maker 4 dollar per verkocht product aan Apple betalen. Koop je in de Apple-webshop een kabel of oplader, dan weet je zeker dat 'ie van Apple is óf een licentie heeft.

Officiële kabels bevatten een kleine chip, waarmee Apple wil bereiken dat niet-officiële producten niet werken. Is de chip niet aanwezig of bevat de chip niet de juiste code? Dan zou de kabel niet goed kunnen functioneren en geeft je iPhone mogelijk een melding dat de kabel niet ondersteund wordt of niet gecertificeerd is. Apple zegt gebruikers hiermee te beschermen tegen gevaarlijke laders, maar critici stellen dat Apple dit vooral doet om meer eigen producten of licenties te verkopen. Hoe dan ook: het is wel een punt om rekening mee te houden.

Heeft de oplader die jij wilt kopen geen licentie? Op de verpakking staat tot welke iOS-versie je kabel sowieso zal werken. Updaten van je besturingssysteem kan betekenen dat je kabel daarna niet meer werkt. Apple kan namelijk traceren welke kabels niet officieel zijn en bij een volgende update bewerkstelligen dat deze kabels worden geweerd. Opladers van Apple of binnen het MFi-programma zijn duurder, maar je weet in ieder geval zeker dat je ze langere tijd kunt blijven gebruiken.

Hoe zit dit bij Android-telefoons?
Android-fabrikanten werken niet met dit soort chips, dus hoef je niet te vrezen dat je oplader niet meer werkt na een update.

Snelladen en te veel/weinig volt/watt
Opladers kunnen werken met een verschillend aantal volt en watt. Als je een goede, CE-gecertificeerde oplader hebt, hoef je niet bang te zijn dat je oplader te veel of te weinig volt of watt heeft. Je telefoon en de oplader regelen dit als het ware onderling, waardoor je hardware, accu en lader niet beschadigen.

Hoe zit het dan met snelladers (ook wel quick charger, rapid charger of fast charger genoemd)? Als je telefoon geen snellaadtechnologie ondersteunt, kun je gerust een snellader gebruiken (maar wordt je telefoon vanzelfsprekend niet sneller opgeladen). Heeft je telefoon wel snelladen maar gebruik je een normale lader, dan is dit ook geen probleem (en laad je op in het normale tempo). Ook snelladers van een ander merk dan je telefoon kun je gewoon gebruiken (mits ze dezelfde USB-aansluiting hebben, in de regel USB-C), al zijn optimale laadtijden dan niet gegarandeerd.

Binnenkort eindelijk één universele lader?
De Europese Unie verzoekt fabrikanten al jaren om met één systeem te komen voor telefoon-, tablet- en e-bookopladers. Dat is deels gelukt. Bijna alle Android-telefoons die tegenwoordig uitkomen, gebruiken een USB-C-aansluiting. Slechts enkele hele goedkope toestellen zijn nog voorzien van een oudere micro-USB-poort.

Er is één fabrikant die dwarsligt – en dat is niet de minste. Apple rust iPhones namelijk uit met een Lightning-poort. In januari heeft het Europees Parlement voor één universele lader gestemd, waarschijnlijk komt de EU binnenkort met wetgeving waarin fabrikanten worden verplicht om naar één type oplader te gaan. Dit betekent waarschijnlijk dat micro-USB en Lightning het veld ruimen voor USB-C.

telefoon oplader

Vlnr.: Lightning, USB-C en micro-USB

Apple verzet zich tegen deze nieuwe wet. Het bedrijf stelt dat de wet innovatie afremt en dat Europese Apple-gebruikers schade zouden lijden omdat ze hun huidige oplader moeten vervangen. De EU hecht vooral veel waarde aan de verspilling: jaarlijks wordt zo'n 300 miljoen euro verspild door onbruikbare opladers, terwijl de afvalberg groeit met zo'n 51.000 ton.

Heb jij heel goede of slechte ervaringen met goedkope telefoon opladers? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • denchi-pc.jp
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling