Augmented Reality apps: wat zijn de leukste en beste?
Virtuele slagvelden op de keukentafel, digitaal in je huiskamer tekenen in 3D en kijken of een meubel past bij de rest van het interieur. Het kan met Augmented Reality-apps, die Virtual Reality toevoegen aan het beeld dat je via de telefooncamera ziet. Duik mee in de wereld van gemengde werkelijkheid met deze beste ‘AR-apps’!
Wat is Augmented Reality?
wat is augmented realityAugmented Reality is toegevoegde werkelijkheid. Hierbij voegt je telefoon een soort Virtual Reality toe aan het beeld dat hij via de camera ziet, als een extra laag over de normale realiteit. Een goed voorbeeld hiervan is het nog steeds populaire Pokémon GO, waarbij virtuele Pokémon worden toegevoegd aan het beeld dat je via de smartphonecamera ziet.
De leukste en beste Augmented Reality-apps tot nu toe
Er zijn steeds meer Augmented Reality-apps beschikbaar. Van het welbekende Pokémon GO tot nieuwe games en handige apps. Wij zetten ene paar van de leukste en slimste AR-apps voor je op een rij.
Knightfall: veldslagen op de keukentafel
Met je smartphone kun je prima gamen in Augmented Reality. Dat bewijzen populaire spelletjes als Pokémon GO en Harry Potter: Wizards Unite wel. Knightfall is ook een goede Augmented Reality-game. Hiermee tover je jouw salon- of keukentafel om tot strijdtoneel. Met deze game word je lid van de Tempeliers en ga je in de Middeleeuwen de strijd aan met barbaren. Met het verslaan van je tegenstanders verdien je goud, dat je weer kunt besteden aan het verbeteren van je verdediging. Weet jij je keukentafel met succes te verdedigen?
BBC Civilisations: haal geschiedenis in huis
BBC Civilisations is de app van de gelijknamige geschiedenisserie van de BBC. Voor liefhebbers van geschiedenis is dit een van de beste Augmented Reality-apps. Je haalt er historische objecten mee in huis en kunt ze vanuit elke hoek en elk detail bekijken. Dit doe je door eromheen te lopen. De app bevat meer dan dertig historische objecten, zoals de sarcofaag van Egyptische mummies en meesterwerken van Bernini.
BBC Civilisations is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Ink Hunter: virtuele tatoeages zetten
Benieuwd hoe je eruitziet als je tatoeages had? Of overweeg je een nieuwe tattoo te nemen en wil je alvast zien hoe ‘ie staat tussen andere tattoos op je lichaam? Ink Hunter is daarvoor een van de beste Augmented Reality-apps. Hiermee zet je virtueel tatoeages op je lichaam. De slogan van de app is toepasselijk: try before you ink! Met deze tattoo-app kun je jouw eigen ontwerpen in Augmented Reality op je lichaam tatoeëren of kiezen uit het aanbod van de app zelf.
Ink Hunter is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Google Translate: teksten scannen en vertalen
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de handige vertaal-app Google Translate is een Augmented Reality-app. Via de camerafunctie herkent de app teksten die je via de camera ziet. Handig om een Koreaanse menukaart te vertalen of als je de metro in Moskou wilt nemen. Google Translate kan live de geschriften voor je vertalen, zodat jij iets lekkers uitkiest of weet waar je moet uitstappen.
Google Translate is gratis te downloaden voor Android en iOS.
SkyView: sterrenbeelden spotten en sterrenkijken
Kijk je ’s nachts ook weleens omhoog om het steelpannetje te spotten of om je te verwonderen over de sterren? SkyView is een goede Augmented Reality-app waarmee je op je telefoon ziet naar welke sterren je kijkt. Het is weliswaar een betaalde app, maar zijn aankoop meer dan waard. Ook overdag kun je ‘m gebruiken, bijvoorbeeld om de baan van de zon te zien. ’s Nachts weet je precies naar welke sterren en andere hemellichamen je kijkt. Genieten!
SkyView kost is te downloaden voor iOS en kost 2,29 euro. Voor Android is de app ook beschikbaar. SkyView voor Android kost 1,57 euro, SkyView Lite (met advertenties) is gratis te downloaden.
SketchAR: voor de artistiekeling!
Wil je jouw innerlijke artiest de ruimte geven? Dat kan met SketchAR, waarmee je via Augmented Reality altijd een tekenvel bij de hand hebt om een schets, portret of ander kunstwerk te maken. En mislukt er iets? Dan maak je dit weer makkelijk ongedaan. Deze app is voor zowel Android als iOS beschikbaar.
SketchAR is gratis te downloaden voor Android en iOS.
MeasureKit: altijd meetgereedschap bij de hand
Ben je in huis aan ’t klussen? Dan moet je zo nu en dan ongetwijfeld wat opmeten of ergens een hoek van uitrekenen. Daar heb je allerlei gereedschap voor en tegenwoordig kun je jouw telefoon daar ook toe rekenen. Met de iOS-app MeasureKit haal je namelijk een gereedschapskist van Augmented Reality naar je telefoon. Nadat je de app hebt afgesteld op jouw smartphonecamera, maak je kloppende metingen en berekent je telefoon de juiste hoek tussen bijvoorbeeld twee muren.
MeasureKit staat standaard op je iPhone. Voor Android is de Ruler-app een alternatief.
IKEA Place: past die meubel bij je interieur?
Eén van de handigste Augmented Reality-apps is IKEA Place. Hiermee plaats je IKEA-meubels in je huis nog voordat je ze koopt. Zo zie je of die bank die je op het oog hebt, past bij de rest van je interieur. En of dat mooie kleed goed ‘gaat’ bij het salontafeltje.
IKEA Place is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Verbruiken Augmented Reality apps veel data?
Augmented Reality-apps dataverbruikMet Augmented Reality gebeurt er het nodige op het scherm van je telefoon. Het klopt dat het draaien van de meeste AR-apps intensief is voor veel smartphones. Maar wat betekent het voor je dataverbruik voor je Sim Only internetbundel? Dit valt wel mee. De meeste AR-apps downloaden geen informatie. Zo gebruikt Pokémon GO nauwelijks data omdat alle Pokémon al zijn gedownload toen je de app installeerde. Bovendien word je locatie via gps gevolgd en dus niet via internet.
De meeste AR-apps verbruiken dus niet veel data, al kan het nooit kwaad om dit goed in de gaten te houden. Augmented Reality verbruikt wel veel energie. Dit komt omdat je camera tijdens het gebruiken van zo’n app altijd aan staat en er vaak ook GPS gebruikt wordt. Daarnaast is het mengen van de echte beelden met de virtuele beelden een zware opdracht voor je telefoon. Hierdoor gaat de batterij sneller leeg. Als je dagelijks vaak Augmented Reality-apps gebruikt, is het misschien slim om een powerbank of je oplader mee te nemen! Zo kun je zonder batterijzorgen virtueel gamen, tekenen en verwonderen.