Wat is crowdfunding?
Je hoort het steeds vaker: een initiatief dat van de grond is gekomen via crowdfunding. Wat is crowdfunding, en kun jij er zelf wat mee?
Crowdfunding heeft het Engelse woord ‘crowd’ in zich, wat ‘massa’ oftewel een grote groep mensen betekent. En het woord ‘funding’, wat financiering betekent. De vertaling vat het concept precies samen: het is de financiering van een product of dienst door een grote groep mensen.
Hoe werkt crowdfunding?
Wie een goed idee heeft, heeft vaak geld nodig om het daadwerkelijk tot stand te brengen. Daarvoor kan een potentiële ondernemer naar een bank gaan. Als de bank in het plan gelooft, kan het een startkapitaal uitlenen.
Bij crowdfunding stapt de initiatiefnemer niet naar de bank. Hij of zij legt de plannen, vaak via internet, voor aan een grote groep mensen, die vervolgens allemaal een financiële bijdrage kunnen doen. Het project wordt dan dus gefinancierd door vele kleine investeerders, ip plaats van met één grote smak geld.
Daarnaast bouwt crowdfunding een grote groep volgers op rondom het plan; altijd handig voor feedback en suggesties.
Financieel gewin
De tegenprestatie die je als investeerder kan verwachten, varieert. Je kunt, net als de bank, hopen dat je je inleg (met rente) terugkrijgt, of je kunt meedelen in de (eventuele) winst van het op te starten project. Zoals bij ieder project is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de organisatie waar je geld naartoe gaat. Lees meer hierover in dit document van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Bank (DNB).
Doneren
Je investering kan ook een donatie zijn. Gewoon omdat je in het idee gelooft en het wilt ondersteunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij goede doelen. Een bekende Nederlandse crowdfundingsite voor goede doelen is de 1%Club, waar je als investeerder geld kan doneren aan, in hun eigen woorden, ‘initiatieven voor een betere wereld’.
Sponsoren
Je kunt een initiatief ook sponsoren. In dit geval zit er een niet-financiële beloning aan vast. Zo kun je bijvoorbeeld een muziekband sponsoren bij het opnemen van een album, met als beloning een exemplaar van het eindresultaat. Sellaband is een van de grootste crowdfundingplatforms op dit gebied.
Minimaal risico
In dit laatste voorbeeld koop je het product nog voordat het gemaakt is. De maker is zo van tevoren al uit de kosten. En wanneer hij of zij niet genoeg ophaalt, is het duidelijk dat er op dat moment niet genoeg vraag naar is. Dit bespaart de initiatiefnemer een riskante investering.
Ook voor de financierders is het risico vaak minimaal. Op veel crowdfundingsites geldt namelijk: wordt het beoogde bedrag niet vóór de gestelde deadline bij elkaar gehaald, dan gaat het project niet door en krijgen de investeerders hun geld terug.
Wat kan ik met crowdfunding?
Crowdfunding is voor iedereen. Of je nu zelf een goed idee hebt waar je geld voor op wilt halen, of wilt investeren in een idee dat jou aanstaat. De innovatieve projecten die deze manier van projectfinanciering mogelijk maakt, zijn sowieso het bekijken waard. Je vindt ze onder andere op:
1%Club (Nederlands, groene / maatschappelijke projecten)
CrowdAboutNow (Nederlands, producten en diensten algemeen)
Wij zijn Sport (Nederlands, sport)
Geldvoorelkaar.nl (Nederlands, investeren, beleggen en lenen)
Oneplanetcrowd (Europees, groene / maatschappelijke projecten)
Sellaband (wereldwijd, muziek)
Kickstarter (wereldwijd, creatieve projecten)