3 vragen (en antwoorden) over automatische incasso's
Je moet als consument je handtekening zetten als je met een automatische incasso akkoord gaat. Heb je geen handtekening gezet en wordt er toch via automatische incasso geld van je rekening afgeschreven, dan is er sprake van een onrechtmatige incasso. Wat doe je dan?
In de uitzending van 26 januari 2015 komen gedupeerden aan het woord die na het bestellen van een (gratis) proefpakket vervolgzendingen van het bedrijf ontvingen. Hiervoor werden via een automatische incasso kosten in rekening gebracht.
Anne van 't Hoff van ConsuWijzer legt uit hoe je als consument om kunt gaan met ongevraagde vervolgzendingen na bestelling van een proefpakket.
Radar zet een aantal vragen en antwoorden op een rij.
Ik heb een proefpakket besteld op internet en krijg sindsdien meer pakketjes toegestuurd. Voor die vervolgzendingen is geld afgeschreven, kan ik dat terugkrijgen?
Het is altijd goed om je bankafschriften regelmatig te controleren en als je ongevraagd zendingen ontvangt, is het verstandig om in de gaten te houden of er geld van je rekening wordt afgeschreven zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Binnen 56 dagen kun je bedragen die onterecht zijn afgeschreven zelf storneren, na die tijd kun je tot 13 maanden na afschrijving het bedrag via de bank terugkrijgen. Meer informatie over de regels omtrent automatische incasso is te vinden op ConsuWijzer, het loket van Autoriteit Consument & Markt.
Ben ik niet verplicht om deze ongevraagde pakketjes te betalen?
Als je toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van een proefpakket maar ook vervolgzendingen ontvangt, hoef je voor deze vervolgzendingen niet te betalen. Als er niet expliciet toestemming is gegeven voor het ontvangen van een vervolgzending is er namelijk geen sprake van een betalingsverplichting. Enkel het accepteren van algemene voorwaarden waarin staat dat je vervolgzendingen krijgt, of het ontvangen van een brief waarin staat dat je zelf contact moet opnemen als je geen vervolgproducten wil ontvangen, is dan ook niet voldoende. De vervolgzendingen moeten duidelijk onderdeel uitmaken van het aanbod waar je op ingaat.
Als je ongevraagd vervolgzendingen ontvangt, kun je het bedrijf laten weten dat je geen overeenkomst bent aangegaan wat betreft vervolgzendingen, maar de producten mag je in dat geval houden. Het ongevraagd opsturen van deze producten valt immers onder het risico van de ondernemer.
Ik hoef dus niet te betalen voor deze pakketjes, maar ontvang wél dreigbrieven van een incassobureau. Kan ik die negeren?
Vaak dreigen dit soort bedrijven vervolgens met incassobureau's om de betaling alsnog te ontvangen, echter hoef je ook in dat geval niet te betalen als er geen sprake is van een geldige betalingsverplichting en kun je dit soort aanmaningen negeren. Het is goed om na te gaan in hoeverre er sprake is van een betalingsverplichting, check hiervoor de regels via ConsuWijzer.