Betaal jij te veel voor je studentenkamer?
Hoe weet je of je te veel betaalt voor je studentenkamer? En wat kun je doen als je inderdaad te veel huur neerlegt iedere maand? Kan je huisbaas je uit je kamer zetten? Radar spreekt vrijdagmiddag 12.00 uur met een expert van de Landelijke Studentenvakbond.
Heb jij een vraag voor de deskundige van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb)? Reageer onder dit bericht of stuur een appje naar 06 83 65 15 55.
De livestream is afgelopen. Je kunt de video hieronder terugkijken.
Denk jij dat je misschien te veel betaalt voor je studentenkamer? Radar kan je helpen! Reageer onder dit bericht, of stuur een mailtje naar radarinternet(at)avrotros.nl (vervang de (at) voor een @).
Wat kan je doen als je een te hoge huur betaalt?
Met een puntentelling op de site van de LSVb kun je checken of de huur die je betaalt redelijk is. Je vult een vragenlijst in over het aantal vierkante meters van je kamer, of je een eigen buitenruimte (een balkon bijvoorbeeld) hebt, en of je gebruik kunt maken van de centrale verwarming. Blijkt vervolgens dat je te veel betaalt? Dan kun je naar je huisbaas stappen en om huurverlaging vragen. Het komt voor dat huisbazen dit weigeren. Dan kun je naar de huurcommissie stappen.
Is het verstandig om tegen je huisbaas in te gaan als je teveel betaalt?
Je hebt twee soorten contracten: een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd.
Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, zit er een einddatum aan je huurperiode. Als je dan bezwaar aantekent tegen de hoge huur, kan het zijn dat je huisbaas de woonlast wel verlaagt, maar de huurovereenkomst niet verlengt.
Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan de eigenaar je er niet zomaar uitzetten. 'Pas als jij zelf je huurcontract opzegt, ga je eruit. Teken dan vooral bezwaar aan, want je hebt je rechten', vertelt Koppelaar.
Moet de regering ingrijpen met strengere wetgeving?
'Ja, dat is noodzakelijk. Er zouden veel meer kamers bij moeten komen. Dat geldt niet alleen voor studentenkamers maar voor alle typen woningen. We hebben een enorm woningtekort in Nederland op dit moment', aldus Koppelaar.
Ook zouden er veel strengere regels moeten komen om de huurder te beschermen. Zo stelt Koppelaar voor: 'Nu kom je achteraf erachter dat je te veel huur betaalt en moet je daar als bewoner zelf tegen vechten. Wij zouden dat als LSVb graag omgedraaid zien. Vanaf het moment dat je een contract tekent, moet de huur die daar in staat volgens het puntensysteem zijn.