'Helft van tbs-patiënten op longstay-afdeling komt ergens anders terecht'
De helft van de patiënten die de afgelopen jaren op een longstay-afdeling van een tbs-kliniek terecht is gekomen, komt uiteindelijk in een minder beveiligde zorginstelling terecht. Dat schrijft Trouw maandag op basis van cijfers van de Landelijke Adviescommissie Plaatsing Langdurige Forensische Psychiatrische Zorg (LAP). Een deel van de longstay-patiënten woont nu zelfs zelfstandig.
In de periode van februari 2011 tot november 2019 adviseerde LAP over 223 tbs-patiënten op longstay-afdelingen, zogenoemde 'langdurige forensisch psychiatrische zorg'-afdelingen. Volgens Trouw verblijven 98 van hen nog steeds op zo'n afdeling, 99 patiënten zijn inmiddels ergens anders terechtgekomen en 26 patiënten zijn overleden.
Van de 99 patiënten die niet meer op een longstay-afdeling verblijven, wonen er nu vijftien zelfstandig. De overige patiënten wonen nu in GGZ-instellingen waar ze meer vrijheid hebben, zijn in de ouderenzorg terechtgekomen of volgen een begeleid wonen-traject. Bij 29 voormalig patiënten is de tbs beëindigd. De meeste van hen staan nog wel onder toezicht. De afgelopen jaren is het zes keer voortgekomen dat een tbs-er die de longstay-afdeling had verlaten, later toch terugkeerde.
'Meer aandacht voor perspectief'
Tbs-patiënten op langdurig forensisch psychiatrische zorg-afdelingen hebben al vele jaren therapie gehad, maar zijn volgens behandelaars nog niet klaar voor een veilige terugkeer in de maatschappij. Op de afdeling wordt daarom gefocust op het stabiliseren van problemen en het verbeteren van de kwaliteit van leven, in plaats van op behandeling.
Het beeld ontstaat hierdoor dat de patiënten weinig perspectief hebben. De afgelopen jaren is er volgens de LAP echter meer aandacht gekomen voor dit perspectief.
Zo wordt er via zogenoemde zorgconferenties door behandelaars, externe deskundigen en vertegenwoordigers van zorginstellingen besproken hoe er een doorbraak bij een patiënt plaats kan vinden."Twee uur lang wordt daar gepraat over de vraag wat er nog voor mogelijkheden zijn. Omdat er een brede groep deskundigen bij aanwezig is, voorkomt het blinde vlekken", zegt advocaat Abdel Ytsma van Bureau TBS Advocaten in Trouw.
Vanwege de succesvolle resultaten van de besprekingen vinden ze tegenwoordig al na acht jaar plaats, in plaats van na vijftien jaar, aldus Ellen Leentvaar-Loohuis, secretaris van de LAP tegen de krant.