KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan in groot deel Randstad en Eindhoven
KPN en T-Mobile zetten 28 juli hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. T-Mobile-klanten met een geschikt abonnement en toestel kunnen vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen KPN-klanten met een geschikt toestel dat ook. De telecombedrijven willen de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden.
KPN verwacht de mega-operatie in de tweede helft van volgend jaar af te ronden, T-Mobile eind dit jaar. KPN-Topman Joost Farwerck wijst in een toelichting op de vele nieuwe mogelijkheden, met name ook op zakelijk vlak. 'Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij. Dat is cruciaal, want zo blijft Nederland digitale koploper.'
Veiling van 5G-frequenties
De stap is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst eerder deze week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten. KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties, T-Mobile legde 400 miljoen euro neer.
Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G.
Er werd al langer geëxperimenteerd met 5G
De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders. Supersnel mobiel internet moet als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig. Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G.