Wat is QAnon, de complottheorie die zorgt voor 'oorlog tussen werkelijkheden'?
"Kies een complottheorie die je leuk vindt - nepschietpartijen, ondergrondse sekskelders die beheerd worden door de elite, niet-uitgebrachte justitierapporten die bij publicatie zouden leiden tot de gevangenneming van Hillary Clinton - en je zult ze tegenkomen op de QAnon-forums", schrijft de HuffPost.
"Hoewel de storm het middelpunt van het QAnon-verhaal is, is het ook flexibel genoeg om alles wat maar in het nieuws komt in zich op te nemen", schrijft The Daily Beast hierover.
"QAnon is een metacomplottheorie", schrijft student-onderzoeker Emily Schabes (pdf) van de DePauw-universiteit. "Volgers worden vergeleken met cultleden, aangezien zij niet-legitieme theorieën en leiders blind volgen, of feiten en bewijs wegzetten als desinformatie van een vijand."
Weerleggingen van QAnon worden omgezet in 'bewijs'
De berichten van Q zijn vaak vaag en daarmee op verschillende manieren op te vatten. "Q plaatst iets wat duizenden personen kunnen interpreteren zoals zij zelf willen", schrijft Vox in een uitlegartikel over QAnon.
"Andere complottheorieën sluiten daardoor naadloos aan op QAnon - zoals over schietpartijen, Joodse bankiers die de wereld in hun macht hebben of de Illuminati (een geheim genootschap dat streeft naar wereldmacht, red.)."
"Zoals alle succesvolle complottheorieën is QAnon zelfsluitend", schrijven onderzoekers van de MIT-universiteit (pdf). "Enig bezwaar of weerlegging kan omgedraaid worden om de theorie te bewijzen, meestal door te stellen dat informatie achtergehouden wordt om paniek (...) te voorkomen."
"Gebeurtenissen die de theorie onderuit zouden halen, zoals het einde van het Mueller-onderzoek, worden als bewijs aangehaald dat degenen achter de theorie - Trump en zijn bondgenoten, waaronder Q - slimmer zijn dan we ons voor kunnen stellen."