Nieuw platform voor openbaar vervoer: wat kun je als reiziger verwachten?
De Nederlandse Spoorwegen en andere vervoersbedrijven zoals RET uit Rotterdam, GVB uit Amsterdam en HTM uit Den Haag hebben toestemming gekregen van Autoriteit Consument en Markt (ACM) om een digitaal openbaar vervoer platform op te zetten. Wat gaat dat precies inhouden en wat kan de reiziger ervan verwachten?
Rolf Harbers, woordvoerder van vervoersbedrijf RET maakt duidelijk dat het platform zelf niet direct beschikbaar zal zijn voor reizigers, maar dat de aanbieders van vervoer samenkomen op dat platform. Een zogenaamde MaaS-aanbieder plugt hier vervolgens op in door een app aan te bieden aan de reiziger. Met Mobility as a Service (MaaS) kun je als reiziger je reis plannen, boeken en betalen met één app. Eventuele tussentijdse aanpassingen, zoals uitval van openbaar vervoer of files, worden ook automatisch verwerkt in het reisschema.
Het zal gaan om een neutraal platform dat mobiliteitsaanbieders, denk aan verschillende OV-bedrijven, taxi’s, aanbieders van deelfietsen en scooters, verbindt met een MaaS-aanbieder. De MaaS-aanbieder heeft via een app het contact met de eindgebruiker, de reiziger. 'Het is de bedoeling dat reizigers straks een 'multimodale' reis zo goed mogelijk kunnen plannen, boeken en betalen via één app', aldus Harbers.
'Reizen met meerdere vervoermiddelen moet zo makkelijker worden'
Veel mensen gebruiken bij het reizen vaak een app zoals 9292, maar die is enkel gericht op het reizen met het openbaar vervoer. Een app die aangesloten zal zijn op het nieuwe platform, moet de drempel bij de reiziger wegnemen om een reis met verschillende vervoermiddelen te maken. Nu kost het heel veel moeite, maar het streven van dit nieuwe platform is om het voor de reiziger makkelijker te maken volgens Harbers.
'Stel nou eens voor dat je vanuit de regio naar een grote stad wil. Dan kies je nu bijvoorbeeld of de auto of het OV. Terwijl we juist naar een situatie toe willen waar mensen het meest geschikte vervoermiddel per plek kiezen. Dus bijvoorbeeld eerst een stuk met de auto, dan parkeren op een P+R aan de rand van de stad, waar je de metro pakt en dan het laatste stukje in het stadscentrum op een deelfiets aflegt. Nu kost het veel moeite om dat allemaal uit te stippelen, te reserveren en te betalen. Als dat straks met een druk op de knop kan, zullen mensen er hopelijk meer gebruik van maken', aldus Harbers.
Zoveel mogelijk verschillende opties voor vervoer
Volgens Harbers zal de app het beste werken als er genoeg verschillende vervoersbedrijven aangesloten zullen zijn. 'We proberen zoveel mogelijk OV-bedrijven, aanbieders van deelconcepten en taxiservices te werven voor het platform. Zodat reizigers uiteindelijk een reis kunnen boeken die echt alle reisopties integreert en zodat ze op basis van persoonlijke voorkeuren hun optimale reis kunnen kiezen', aldus Harbers.
Bij het platform horen wel strikte voorwaarden, stelt de ACM. Zo moeten andere aanbieders van mobiliteitsdiensten onder dezelfde voorwaarden op het platform terecht kunnen en moet innovatie gestimuleerd worden. De oprichters moeten er ook voor zorgen dat partijen die hun diensten aanbieden, inclusief de oprichters zelf, geen toegang kunnen hebben tot concurrentiegevoelige informatie.
De verwachting is dat het platform in 2021 operationeel zal zijn.