Federatie Indische Nederlanders uit opnieuw kritiek op groot onderzoek
De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft donderdag opnieuw kritiek geuit op het grote onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië. In een verklaring op de website zegt de federatie dat uitlatingen van verschillende onderzoekers “individueel en tezamen” op z’n minst “de schijn van partijdigheid” wekken.
De federatie meent dat de kritiek is toegenomen nadat historicus Rémy Limpach beweerde dat "racisme in het DNA van KNIL-officieren" zou zitten.
Volgens FIN staat "als een paal boven water" dat de beweringen van Limpach voor ergernis hebben gezorgd onder Indische Nederlanders. Vooral veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) zouden zich "gediscrimineerd en beledigd" voelen. FIN zegt de programmadirectie om opheldering te hebben gevraagd.
Het is niet de eerste keer dat er ophef is over het Indië-onderzoek. Ook beweringen van historici Remco Raben en Anne Lot-Hoek, die ook bij het onderzoek betrokken zijn, leidden tot kritiek. De uitlatingen van de verschillende onderzoekers “individueel en tezamen” wekken op z’n minst “de schijn van partijdigheid”, meent FIN-voorzitter Hans Moll. Moll zegt zich zorgen te maken over de koers van het onderzoek. Hij wil onder meer weten hoe de onafhankelijkheid van de onderzoekers gewaarborgd wordt.
Vorig jaar uitte FIN in een open brief op de eigen website eveneens haar onvrede. De kritiek richtte zich toen onder meer op de bevooroordeelde houding ten opzichte van de bersiap - de uiterst gewelddadige periode in de Nederlandse en Indonesische geschiedenis die van oktober 1945 tot begin 1946 duurde - en het betrekken van ontkenners daarvan bij het onderzoek.
FIN heeft het advies- en overlegorgaan dat bij het Indië-onderzoek is ingesteld om opheldering gevraagd. Er zou onder meer inzicht moeten worden gegeven in wat het onderzoek voor invloed heeft op de samenleving.
'Excuses was onverwacht'
FIN uit ook kritiek op het naar eigen zeggen "onverwachte excuses van Nederland aan Indonesië eerder dit jaar." "Terwijl veel (Indische) Nederlanders verbijsterd waren toonde het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en Pelita zich opmerkelijk genoeg juist verheugd. Precies deze organisaties hebben namens Indisch Nederland zitting in het advies- en overlegorgaan", zegt de federatie.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Zij zijn nog niet bereikbaar voor een reactie.