Telefoon opladen in het openbaar: nooit meer zonder stroom!
Ken je dat? Net als je Google Maps nodig hebt om op tijd op je afspraak te komen, is je batterij leeg. Door dit soort ervaringen lijden we vaker dan we willen aan zogeheten bijna-leegpaniek. Gelukkig zijn er in de openbare ruimte meer oplaadmogelijkheden dan je denkt! Zoals openbare stopcontacten, oplaadschommels en Batterybox, waarmee je on the go kunt opladen zonder zelf een oplader of powerbank mee te nemen. Wil jij je telefoon opladen in het openbaar? Dat kan dankzij deze tips!
Neem een powerbank mee
Op deze tip was je zelf natuurlijk ook al gekomen: neem een powerbank mee. Dat geeft namelijk de grootste kans op een batterijstressloze dag. Groot nadeel: powerbanks zijn behoorlijk lijvig en zwaar. Let er daarom op dat je een powerbank koopt met een capaciteit die past bij je wensen. Leuk dat je met een powerbank van 20.000 mAh misschien wel zes keer je telefoon kunt opladen, maar je sjouwt dan ook de hele dag bijna een halve kilo mee.
Wellicht is het handiger om voor een lekker compact en lichtgewicht model te gaan, zo heeft Duracell een powerbank van 1150 mAh. Daarmee kun je minimaal tientallen procenten opladen: waarschijnlijk genoeg voor de noodgevallen waarvoor je ‘m hebt gekocht. Lees meer tips in ons artikel ‘Externe batterij: zo kies je de goede uit!’.
Zorg dat je een oplader bij je hebt
Het tweede inkoppertje: zorg dat je altijd een oplader bij je hebt. De voordelen ten opzichte van een powerbank: het is lichter en je kunt er onbeperkt mee laden. De grote nadelen: je hebt er een stopcontact voor nodig en je moet op één plek blijven (al kan die plek in beweging zijn, zoals een trein).
Waar vind ik openbare stopcontacten?
Als je een beetje weet in welke richting je moet zoeken, is het gelukkig niet heel moeilijk om stopcontacten te vinden waarmee je je telefoon onderweg kunt opladen. Soms ben je alleen wel een paar euro kwijt voor een drankje. Gerede kans dat je op de volgende plekken openbare stopcontacten vindt:
Op het station en in de trein
In alle twintig StationsHuiskamers op NS-stations zijn stopcontacten te vinden. Bij de grotere StationsHuiskamers (waaronder Rotterdam Centraal, Den Haag en Utrecht) zijn tevens usb-oplaadpunten beschikbaar. Flirt- en SNG-sprinters en ICNG-intercity’s zijn voorzien van usb-oplaadpunten. Via de NS-reisplanner in de app en op ns.nl kun je zien of dat jouw trein stopcontacten (alsmede wc’s en wifi) heeft. Ook de treinen van maatschappijen als Connexxion en Arriva zijn vaak voorzien van stopcontacten.
Ben je in de buurt van station Utrecht Centraal? Na de coronacrisis komen de oplaadschommels weer terug op de eerste verdieping. Even schommelen en je hebt aan je conditie én je batterij gewerkt!
Koffietentjes
Sommige koffietenten richten zich ook op de werkende medemens en zijn ruim voorzien van stopcontacten. Starbucks, dat ruim 50 vestigingen heeft in Nederland, staat bekend om zijn stopcontacten. Bij Coffeecompany (35 vestigingen) zit het meestal ook wel goed. Bij de Douwe Egberts-cafés valt het doorgaans nogal tegen.
Hotellobby’s
Hotellobby’s zijn ingericht op mensen die zakelijke afspraken hebben of die nog even op hun laptop willen voor het inchecken of na het uitchecken. Meestal kun je er ook als niet-gast wat te drinken bestellen en eventjes inpluggen. Daarnaast worden lobby’s steeds vaker gebruikt als sociale plek en als werkplek voor zzp’ers, dus is het ook gangbaarder dat je als outsider binnen komt gestoven om op te laden.
Openbare bibliotheken
Openbare bibliotheken beschikken in de regel over werkplekken die zijn voorzien van stopcontacten. Meestal is stroom gratis (maar moet je voor wc en wifi betalen).
Juice jacking: aandachtspunt bij openbare usb-oplaadpunten
Je ziet ze steeds vaker: openbare usb-oplaadpunten (zoals in de trein). Handig, want dan hoef je alleen maar een usb-kabeltje mee te nemen. Op papier brengt het wel een gevaar met zich mee: juice jacking. Dat wil zeggen dat je telefoon kan worden gehackt via zo’n oplaadpunt. Een hacker of de aanbieder van het oplaadpunt kan software in de oplaadpaal hebben geplaatst waarmee data van je smartphone wordt getrokken. De kans is overigens niet groot dat het gebeurt, want er zijn nog nooit voorbeelden van in de praktijk gemeld. Bovendien is het waarschijnlijk dat je telefoon toestemming vraagt voor gegevensoverdracht.
Neem je liever het zekere voor het onzekere? Koop dan een zogeheten juice jack defender, usb data blocker, usb shield of usb-condoom. Dat is een usb-adapter die geen data maar uitsluitend stroom doorlaat. Dat biedt behoorlijk veel bescherming, al is dit apparaat niet 100% hackerproof.
Leen een lader
Heb je geen powerbank of oplader bij je en is er geen Batterybox (waarover hierna meer) in de buurt? Probeer dan te bedenken waar medewerkers waarschijnlijk hun oplader meenemen naar hun werk. Denk aan hotels, restaurants, strandtenten of bedrijven met een receptionist(e), zoals autoverhuurbedrijven, banken en ziekenhuizen. Is de nood écht aan de man? Spreek dan een medewerker aan en je mag vast een kwartiertje inpluggen voor een paar procentjes. In die tijd kun je mooi even op en neer naar de supermarkt gaan om een croissantje voor jouw redder in nood te kopen!
Batterybox: geen oplader of powerbank nodig
Oprichter Tacco Marijnen zag het concept in China: powerbanks die je uit een box pakt en op een andere locatie weer kan inleveren. Batterybox wil dit concept in heel Nederland uitrollen en heeft nu al zo’n 200 oplaadstations. In Rotterdam, Amsterdam, Tilburg en Utrecht kun je nu al een powerbank ontgrendelen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, cafés en universiteiten.