Lagere schooladviezen en ouders met zeggenschap over zittenblijven door coronacrisis
Circa 14.000 leerlingen uit groep 8 lopen dit jaar mogelijk een hoger schooladvies mis door het schrappen van de eindtoets wegens de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB). Daarnaast hebben een aantal scholen besloten om de zeggenschap over het zittenblijven of overgaan bij de ouders neer te leggen.
Leerlingen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen zijn nu vaker de dupe door het schrappen van de eindtoets, schrijft het planbureau in het rapport ‘Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten’.
Lagere schooladviezen
Onder normale omstandigheden kunnen basisscholen hun advies voor het voortgezet onderwijs bijstellen als de score op de eindtoets hoger is dan verwacht. Dat is dit jaar echter niet mogelijk omdat de eindtoets vanwege de uitbraak van het coronavirus geschrapt is. Volgens het CPB kreeg 8 procent van de leerlingen de afgelopen jaren een hoger schooladvies na een goede eindtoets.
Leerlingen volgen op de middelbare school
Weliswaar hebben basisscholen en middelbare scholen maatregelen genomen om de negatieve effecten te verminderen, maar de effecten hiervan zijn naar het oordeel van het CPB nog onduidelijk. Daarom stelt het planbureau voor deze lichting te blijven volgen op de middelbare school.
Ouders hebben invloed op het advies
Vanwege de coronacrisis mogen op een aantal scholen de ouders veelal bepalen of kinderen overgaan naar het volgende leerjaar of niet. Op vijf van de dertig middelbare scholen die De Telegraaf benaderde, blijkt dit het geval.
Op een kwart van de bevraagde scholen blijven daarnaast helemaal geen leerlingen zitten. Deskundigen vrezen dat kinderen volgend schooljaar alsnog de rekening gepresenteerd krijgen.
'Onwenselijke situatie'
Scholen waar ouders de knoop mogen doorhakken, zeggen dat ouders door de coronacrisis een beter beeld hebben van de prestaties van hun kroost dan de school. De afgelopen maanden kregen scholieren voornamelijk thuisonderwijs. Hierdoor vinden scholen het moeilijk om in te schatten of leerlingen over kunnen naar het volgende leerjaar.
Vaak geven de leraren wel een advies mee, maar uiteindelijk hebben ouders bij deze scholen het laatste woord. Een onwenselijke situatie, vindt Pieter Lossie, voorzitter van scholierenbond LAKS.