Kabinet stelt invoering coronaspoedwet uit
De coronaspoedwet zal niet per 1 juli in werking treden. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer. De wetsbehandeling van de noodwet, die alle tijdelijke noodverordeningen als gevolg van de coronamaatregelen in een wet moet verankeren, heeft meer tijd nodig.
"Een zorgvuldige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer vergt tijd en aandacht", aldus minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
De coronamaatregelen, onder meer het afstand houden, worden op dit moment gehandhaafd door het lokaal gezag met een beroep op noodverordeningen. Maar de noodverordeningen zijn niet bedoeld om voor een lange periode van kracht te zijn. Critici menen dat zulke grote inbreuken op grondrechten door het parlement moeten worden goedgekeurd.
Ook is er kritiek op de verregaande bevoegdheden die de politie krijgt om te handhaven. Zo wil het kabinet dat de politie ook in huis mag controleren of er niet te veel mensen samenzijn die onvoldoende afstand houden.
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen ziet "verstrekkende gevolgen". Ook de Vereniging Nederlandse Gemeente is kritisch en vrezen lokaal weinig bewegingsvrijheid te krijgen. De Raad voor de rechtspraak en het College voor de Rechten van de Mens zien ook problemen.
Meerdere partijen in de Tweede Kamer lieten onlangs al weten dat de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 niet door het parlement heen mag worden gejaagd. De Jonge schrijft dat hij de wet na de kritiek op punten heeft aangescherpt. Hij biedt de Kamer de ruimte om zelf te bepalen wanneer de wet behandeld wordt.