Deze apps moet je vooral níét gebruiken
Normaliter schotelen we je apps voor die je beslist moet downloaden voor een bepaald doel. Ditmaal gooien we het roer om en tippen we welke apps je beter niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het gevaarlijke apps zijn, ze gegevens van je ontfutselen, averechts werken of gezondheidsschade kunnen toebrengen.
Zaklamp apps kunnen doorgaans het daglicht niet verdragen
Een zaklamp app hoef je niet apart te downloaden, die zit al op je telefoon. De meeste van de talloze zaklamp apps die worden aangeboden in de app stores – zo schreven we al in ons artikel Misbruiken apps je privégegevens? – bestaan alleen maar om jouw gegevens te ontfutselen. En die kunnen ze dan bijvoorbeeld doorverkopen aan marketingbureaus. Uit onderzoek in 2019 van virusscanner Avast bleek dat zaklamp apps gemiddeld om maar liefst 25 machtigingen vroegen. Bij 2 apps liep de teller op tot zelfs 77. Sommige machtigingen zijn hoogst discutabel, zoals audio opnemen, de contactlijst lezen en zelfs contacten aanmaken. In ons artikel over app-machtigingen leggen we uit wat machtigingen zijn, waarom ze worden gevraagd en hoe je er controle over houdt. Conclusie: zaklamp apps zijn doorgaans gevaarlijke apps.
gevaarlijke apps
Een van de reviews in de Play Store van de beruchte zaklamp app Brightest Flashlight Free.
Weer apps: zie de bui hangen
Zelfde verhaal, ander type app: ook weer apps zijn berucht om het bemachtigen van gegevens. Voor een goede werking hoeven ze alleen je locatie te weten, maar ze halen vaak veel meer informatie over je binnen. Veel weer apps, waaronder grote namen als The Weather Channel, Accuweather en WeatherBug, verkopen die data aan adverteerders en gegevenshandelaren. Accuweather bleek in 2017 bijvoorbeeld locatiegegevens van gebruikers door te sluizen naar derden, zelfs van gebruikers die hadden aangegeven dat de app geen locatiegegevens mag gebruiken.
Weer apps zijn een slimme manier voor kwaadwillenden om gegevens te bemachtigen. Ze zijn namelijk relatief makkelijk te maken en hebben een goede reden om jouw locatiegegevens te vragen: je wilt namelijk het weer op jouw locatie weten. Laatst bleek een populaire app in de Play Store met de naam Weather Forecast—World Weather Accurate Radar locatiegegevens, e-mailadressen en IMEI-nummers te verzamelen én in het geniep gebruikers in te schrijven bij betaalde virtual reality-platformen. Volgens testen van de online privacychecker voor Android apps appcensus.io zijn de populaire Nederlandse weer apps Buienradar en Weeronline een stuk privacyvriendelijker, al werd bij het testen van Weeronline wel de Android ID verzonden.
Batterijbesparende apps: bespaar je de moeite
Veel batterijbesparende apps zijn eigenlijk task killers en het nut daarvan valt te betwijfelen (zie volgend punt). Bovendien moet je de beste manieren om batterij te besparen zelf voor rekening nemen, denk aan de helderheid van je scherm zo laag mogelijk zetten, verbindingen als wifi en bluetooth niet onnodig aanhouden en zorgen dat apps minder vaak synchroniseren. In de praktijk werkt het beter om te begrijpen welke functies veel batterij gebruiken en daarop te anticiperen dan om een batterijbesparende app te gebruiken. Daar bovenop kunnen dit soort apps malware bevatten of je gegevens doorspelen aan derden. Wil je toch een batterijbesparing app? Zorg dan dat je ‘m in de app store downloadt en check goed de reviews van andere mensen.
Wil je weten hoe je moet omgaan met weinig batterij? Check dan ons artikel Batterij bijna leeg? Zo overleef je een dag met 10% of schakel de batterijbesparende modus van Android (uitleg) of iOS (uitleg) in.