ACM ziet problemen bij overname Yarden door Dela
Uitvaartorganisatie Dela kondigde vorig jaar aan concurrent Yarden te willen overnemen, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet mededingingsproblemen. De vraag is of na de overname voldoende concurrentie en vrije keus overblijft.
Dela zou na de overname in bepaalde regio's te dominant worden, waardoor er weinig tot geen keus overblijft voor de consument. Dit probleem zou vooral spelen in Noord-Brabant.
Toezichthouder ACM zit middenin het onderzoek. Na de aanvraag in december duurt de eerste fase officieel vier weken. Dit ligt volgens ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff nu stil. Daarna volgt fase twee als ze er niet uitkomen en er meer onderzoek nodig is. En dat duurt dertien weken. 'Fase 1 ligt nu stil, omdat er nog een aantal vragen niet zijn beantwoord door de verschillende partijen. De vraag is of er voldoende concurrentie overblijft. Als er na een fusie meer dan 40 procent van de markt in handen komt van een speler, volgt er een onderzoek.'
Regionale markten
De woordvoerder weet niet hoe groot Dela wordt na de fusie. Dat blijkt pas als het eindrapport klaar is. 'Het gaat om regionale markten voor uitvaartcentra en crematoria.' Het gros van de consumenten kiest voor een uitvaart in de eigen regio. Mijnlieff wil niet op verdere details ingaan.
Dela wil geen uitvaartcentra afstoten
Volgens het FD komt de overname niet rond, omdat de ACM wil dat Dela een aantal crematoria en uitvaartcentra afstoot, maar dat wil de uitvaartorganisatie niet.
Dit is volgens de krant de reden dat de overname nog niet is afgerond. Dela laat aan de krant weten: 'dat de vertraging te maken heeft met de uiterste zorgvuldigheid waarmee de ACM en Dela te werk gaan'.
Yarden staat er slecht voor
Dela kondigde vorig jaar oktober de overname aan. De overname is uit nood geboren, omdat Yarden er financieel slecht voor staat.
Eind 2018 werd duidelijk dat de buffers van Yarden nog maar op 31 procent van de wettelijk verplichte norm zaten. Daarop moest de uitvaartverzekeraar een herstelplan indienen bij DNB. Yarden bevroor op 1 januari 2020 de waarde van het Yarden uitvaartpakket van zo'n 390.000 verzekerden. Gaan de kosten van een kist, crematorium of vervoer omhoog, dan moeten de verzekerden die extra kosten bij betalen.
Eenzijdige aanpassing polis mag niet
Yarden zegt niet anders te kunnen vanwege zijn financiële positie en beroept zich op een zogenaamde en-bloc clausule in de voorwaarden. In eerdere uitzendingen van Radar werd duidelijk dat deze eenzijdige aanpassing van de pakketpolis volgens diverse advocaten en de Consumentenbond niet mag. Klanten hebben - soms tientallen jaren geleden - hun uitvaart verzekerd voor een vaste prijs.
Toestemming DNB
Naast de ACM moet ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) toestemming geven voor de overname. En hier kan ook nog een kink in de kabel komen. Dela-klanten zijn leden van een coöperatie en dragen zelf risico's als het slecht gaat met de uitvaartverzekeraar. Voor Yarden-verzekerden geldt dat niet. Deze klanten hebben een pakketpolis afgesloten. De kapitaalinjectie van een half miljard euro die Dela in Yarden steekt, komt dus voornamelijk voor risico van de bestaande Dela-klanten.
Onbekend wanneer de overname is afgerond
De twee uitvaartorganisaties dachten eind 2019 nog dat de overname snel zou gaan. Bij de aankondiging werd gezegd dat het overnameproces begin 2020 in gang wordt gezet en afgerond is tegen 2022. Nu zegt Dela tegen het FD: 'We kunnen niets zeggen over wanneer we denken dat het proces is afgerond.'