'Protestantse kerken hebben gezamenlijk vermogen van miljard euro'
Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben gezamenlijk een inkomen van zeker een miljard euro, schrijft Trouw dinsdag. Dat zou blijken uit berekeningen van een speciale commissie, die pleit voor het inzetten van het vermogen voor vernieuwing binnen de kerk.
Hoewel de PKN de grootste kerkgemeenschap is van het land, krimpt de kerk gestaag. Enkele kerkelijke gemeenten komen daardoor in financiële problemen, maar uit berekeningen van de door de PKN ingestelde Commissie Werkzaam Vermogen blijken de kerken gezamenlijk een groot vermogen te hebben. Het vermogen bestaat vaak uit oud geld, legaten en erfenissen.
Dat vermogen moeten beter verdeeld worden, stelt de commissie in Trouw. "De kerk of diaconie is geen beleggingsfonds waar het gaat om financieel rendement."
Rijkere gemeenten moeten volgens de commissie armere gemeenten helpen. Zo kan er een soort 'marktplaats' worden opgericht, waar kerkelijke gemeenten die financiering zoeken voor plannen dit kenbaar kunnen maken, evenals kerken die vermogen beschikbaar willen stellen. Het geld zou daarnaast gestoken moeten worden in projecten waarmee de samenleving wordt gediend, aldus de commissie.
Volgens Trouw heeft het dagelijks bestuur van de PKN al kenbaar gemaakt het eens te zijn met de bevindingen van de commissie. Het landelijke bestuur van de kerkgemeenschap gaat volgende week over het rapport praten.