Facebook Lite en Messenger Lite: data en opslagruimte besparen
Facebook heeft twee nieuwe apps beschikbaar gesteld waarmee je minder data verbruikt en opslagruimte overhoudt op je mobiel. Het gaat om de apps Facebook Lite en Messenger Lite. Wat heb je er aan als gebruiker?
Facebook heeft de Lite-apps in eerste instantie ontwikkeld voor opkomende smartphonemarkten. Consumenten werken in deze landen voornamelijk met goedkopere smartphones en de verbindingen zijn minder betrouwbaar en een stuk langzamer. Hiermee zijn de Lite-apps een alternatief voor de normale Facebook-apps die nogal veel vragen van je databundel en opslagruimte op je telefoon.
Lite-apps nemen veel minder ruimte in beslag
De normale Facebook-app en Messenger-app nemen behoorlijk wat ruimte in beslag op je telefoon. Hoewel de opslagruimte op smartphones groeit, is vooral de ruimte op oudere of goedkopere telefoons schaars. Met de Lite-apps ben je veel minder ruimte op je telefoon kwijt.
De normale Facebook-app is 80 megabyte groot, maar doordat de app ook tijdelijk teksten en foto’s opslaat, groeit dit al snel door naar een paar honderd megabyte. De Lite-app is bij installatie 1 megabyte en zit na een paar dagen gebruik nog steeds onder de 10 megabyte. De normale Messenger-app is 47 megabyte (en groeit door tot minimaal 150 megabyte), terwijl de Lite-versie 4 megabyte bij installatie is (en na een paar dagen gebruik op ruim 10 megabyte).
Eerder dit jaar vroeg Radar de WhatsApp-achterban hoe je voorkomt dat je smartphone of tablet overvol raakt. Eén van de tips was het wekelijks herinstalleren van de Facebook-app. De Lite-apps zijn hiervoor dus een alternatief.
Ook Facebooken met slechter bereik
In Nederland heb je bijna overal 4G, maar toch komt het soms voor dat je weinig bereik hebt of dat je op een evenement staat waar het netwerk instabiel is. De normale Facebook- en Messenger-app kun je in die situaties niet goed gebruiken, maar de Lite-versies werken dan wel. De Facebook Lite-app verbruikt weinig data, waardoor je alsnog de updates van je vrienden langs ziet komen. Overigens worden foto’s later geladen en worden video’s op een mobiele verbinding niet automatisch geladen. Hierdoor blijven de apps toegankelijk, zelfs met een barre internetverbinding.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat video’s in Facebook Lite op een mobiele verbinding in slechte kwaliteit worden afgespeeld. Het korrelige beeld oogt niet mooi, maar je bespaart hiermee wel veel data.
Facebook Lite: Chatten zonder Facebook Messenger
In tegenstelling tot de normale Facebook-app kun je in de Lite-versie wel chatten met vrienden, zonder dat je hier apart de Messenger-app voor hoeft te downloaden. Je kunt niet alle functies gebruiken die in Messenger zitten, maar wel de basis. Zo kun je naast het chatten, ook foto’s delen en emoji’s of stickers gebruiken.
Beperkt aantal functies in de app
De Facebook Lite- en Messenger Lite-app nemen minder opslagruimte in en ze zijn ook vriendelijker voor je databundel. Er zit echter een maar aan deze apps. De normale apps ogen een stuk rustiger en overzichtelijker. Ook bevatten de Lite-apps minder functies dan de normale app.
Zo kun je met de Messenger-app niet bellen en heb je minder mogelijkheden in de chat. De vormgeving in de normale Messenger-app is een stuk drukker. Je ziet in de normale app recente gesprekken, ongelezen berichten, verjaardagen, gedeelde dagen en wie er nu online zijn. In de Lite-app zie je alleen de meest recente chat-gesprekken in een overzicht.
Verschillende Facebook interfaces
Het uiterlijk van Facebook in de normale app, de Lite-app en Facebook in een mobiele browser wijkt van elkaar af. Hieronder zie je het verschil op een Android-toestel.
Geen Facebook Verhalen
Ook in de Facebook-app heb je minder mogelijkheden in de Lite-versie. Toch heeft dit voor sommige gebruikers ook voordelen. Toen Facebook de Stories-functionaliteit introduceerde kreeg Radar veel vragen van lezers die zich afvroegen hoe ze van Facebook Verhalen konden afkomen. In Facebook Lite zit geen Verhalen-functie, waardoor je direct de nieuwste updates van je vrienden ziet.
Als je in de normale Facebook-app door de tijdlijn scrollt, verdwijnen de Stories-balk en de ‘Wat ben je aan het doen’-balk uit het beeld. In de Lite-app blijft de ‘Wat ben je aan het doen’-balk in zicht, waardoor er minder ruimte voor berichten overblijft.
De Lite-apps nemen dus minder opslagruimte in beslag, verbruiken minder data, maar dit gaat dus wel ten koste van enkele functionaliteiten. Facebook Lite en Messenger Lite zijn beschikbaar voor Android.