'Slimme meters zijn niet geschikt voor overgang naar duurzame energie'
Ruim 4 miljoen 'slimme' energiemeters zijn niet in staat om doorlopend gegevens over het energieverbruik te versturen. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren, schrijft het FD.
Daarmee zijn de meters ongeschikt voor de 'energietransitie': de overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland. Het gaat om meters die in particuliere woningen zijn geïnstalleerd door de netbeheerders Liander en Stedin. De apparaten versturen hun data via de verouderde communicatietechnologie CDMA. Beide netbeheerders hebben hiervoor een eigen telecomnetwerk.
CDMA stopgezet
Volgens het rapport, opgesteld door onderzoeksbureau Dialogic, heeft de CDMA-technologie het einde van zijn levenscyclus bereikt. Vrijwel alle telecombedrijven zijn er al mee gestopt.
LEES OOK
Nauwelijks afwijking in slimme meters volgens Netbeheer Nederland
Slimme meter: van het meterkastje naar de muur
Netbeheerders
Liander en Stedin stellen in een reactie dat bij aankoop van het netwerk geen 'geen realtime eisen' werden gesteld. Het systeem van de netbeheerders loopt ook gevaar, omdat hun radiofrequentie in 2020 opnieuw wordt geveild.
Dure oplossingen
EZ heeft Dialogic daarom gevraagd hoe de slimme meters toch kunnen blijven werken, als Liander en Stedin hun frequentie kwijtraken. Bijna alle oplossingen zullen duur uitvallen, schrijft het FD.