Negen handige apps om muziek mee te streamen
Inmiddels is het al ruim tien jaar mogelijk om overal ter wereld legaal muziek te streamen. Voor een vast bedrag per maand krijg je met een internetverbinding toegang tot een muziekbibliotheek met miljoenen nummers. Welke muziekstreamingdienst past het beste bij jou?
Uit onderzoek bleek vorige maand dat Nederlanders minder illegaal zijn gaan downloaden door de opkomst van streamingdiensten. Dit komt voor een belangrijk deel doordat je veel films, series en muziek online legaal kan streamen.
De muziekstreamingdiensten in onderstaand overzicht hebben allemaal een aanbod van ruim dertig miljoen nummers. Hierdoor kun je op ieder moment van de dag muziekluisteren die jij leuk vindt, zodat je niet altijd afhankelijk bent van de programmering van de radio. Streamingapps zijn vooral een kwestie van smaak, een maandje (gratis) een dienst uitproberen kan dus zeker geen kwaad.
Wat kost muziekstreamen?
Opvallend genoeg vragen de aanbieders van muziekstreamingapps allemaal een tientje voor hun diensten. Dit lijkt het ideale bedrag: hoog genoeg om er geld aan te verdienen, maar laag genoeg om gebruikers over te halen om er gebruik van te maken. Overigens ligt het bedrag even hoog bij een dienst als Netflix.
Alle diensten in onderstaand overzicht kun je gratis uitproberen. Spotify, Deezer en Soundcloud kun je - zij het met de nodige beperkingen - helemaal gratis gebruiken.
Hoe zit het met het aanbod?
Bij de meeste apps heb je toegang tot een bibliotheek met miljoenen nummers. Deze collectie bestaat uit zowel internationale als Nederlandse muziek. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen, maar de meeste muziek kun je er vinden.
Het aanbod van muziek kan regelmatig veranderen, door verlopende licenties. Zo koos Kanye West er deze week voor om zijn muziekcollectie van Tidal af te halen. Als je er zeker van wil zijn dat je altijd naar je favoriete album kan luisteren, is het handig om te kiezen voor een dienst die je de mogelijkheid geeft om eigen mp3-tjes up te loaden.
Overzicht streamingapps
Spotify
Spotify is de bekendste muziekstreamingdienst. De van oorsprong Zweedse dienst is opgericht in 2006. Ondanks de toenemende concurrentie heeft Spotify 140 miljoen maandelijkse gebruikers. Bovendien heeft het bedrijf meer dan vijftig miljoen betalende klanten. Spotify onderscheidt zich door het sociale aspect. Je kunt gemakkelijk afspeellijsten met muziek maken, die je daarna kunt delen met je vrienden.
Deezer
Ook Deezer is een muziekstreamingdienst van de oudere garde. In 2007 zag deze oorspronkelijk Franse dienst het daglicht. Deezer heeft veel overeenkomsten met Spotify. Met 'Flow' biedt Deezer je een persoonlijk radiostation die de liedjes afstemt op jouw muzieksmaak.
Google Play Music
In 2013 heeft Google zijn eigen streamingdienst uitgebracht: Google Play Music. De dienst zit standaard geïnstalleerd op Android-smartphones, maar je hebt wel een abonnement nodig om Play Music echt te gebruiken. In de Verenigde Staten bundelt Google de muziekstreamingdienst met YouTube Red, een dienst waarmee je onder andere offline YouTube-video's kan bekijken. Helaas is die functionaliteit in Nederland (nog) niet beschikbaar.
Apple Music
Apple volgde in 2015 met Apple Music. Ondanks dat deze dienst veel later op de markt verscheen, heeft het toch al ruim 27 miljoen betalende abonnees. Andere diensten er meestal voor kiezen om afspeellijsten samen te laten stellen door gebruikers of door computers. Apple maakt echter ook gebruik van prominenten uit de muziekwereld.
Microsoft Groove Music
Groove Music is niet de eerste muziekstreamingdienst van Microsoft. In het verleden probeerde de softwaregigant het al eens met Zune Music, maar dat werd geen succes. In 2012 bracht het bedrijf Xbox Music uit, drie jaar later hebben ze dat product omgetoverd tot Groove Music.
Tidal
In 2014 is Tidal in Zweden opgericht door Aspiro. De dienst kreeg in 2015 meer naamsbekendheid toen rapper Jay-Z de dienst voor 50 miljoen dollar overnam. Tidal onderscheidt zich door het aanbieden van muziek op hoge geluidskwaliteit. Daarmee richt de dienst zich vooral op audiofielen.
Napster
De wortels van Napster liggen in de jaren negentig. Met de toen nog illegale dienst konden gebruikers muziek uitwisselen. Napster startte een trend waardoor de omzet van de muziekindustrie jaar na jaar daalde. Na enkele rechtszaken stopte de dienst, maar in 2015 verscheen Napster opnieuw op de markt, ditmaal als streamingdienst.
Soundcloud Go
Ondanks dat Soundcloud vorig jaar begon met Soundcloud Go, is de dienst niet nieuw op het gebied van muziekstreamen. In 2007 begon de dienst als platform waarop muzikanten muziek met elkaar kunnen delen. Al snel werd het een middel voor muzikanten om muziek te delen met hun achterban. Met Soundcloud Go+ hebben gebruikers toegang tot maar liefst 150 miljoen nummers. Dit komt voor een groot deel doordat Soundcloud ook vooral een platform is voor opkomende artiesten.
Juke
De laatste app in dit overzicht is van Nederlandse bodem. Halverwege juli starten Talpa Radio (onder andere van Sky Radio en Radio 538) en MediaMarkt met Juke. Juke biedt naast muziekstreamen ook online radio. De dienst moet zichzelf onderscheiden doordat Talpa-dj's en artiesten de luisteraar 'aan de hand nemen'. Overigens kun je met Juke ook muziek die je op de radio hoort, direct aan een speellijst toevoegen.
Hoe luister jij het liefst naar je favoriete muziek? Gebruik je hiervoor een streamingapp uit bovenstaand overzicht of gebruik jij een alternatief? Laat het weten in de reacties!