Ruim 1 op 5 werknemers vleesverwerker in Groenlo besmet met coronavirus
Bij 147 van de medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo is een besmetting met het coronavirus geconstateerd, heeft de GGD Noord- en Oost-Gelderland zondag gemeld. Dat is ruim 22 procent van de in totaal 657 medewerkers van het bedrijf.
Het grootste deel van de besmette medewerkers woont in Duitsland: 79. De overige 68 positief geteste personen wonen in Nederland.
De GGD voerde eerder deze week een steekproef uit bij 212 medewerkers. Daarbij kwamen 45 besmettingsgevallen naar voren. Alle medewerkers van het bedrijf moesten vervolgens in thuisquarantaine en tests ondergaan. Ook huisgenoten van besmette medewerkers zijn geïsoleerd.
Ronald Lotgerink, CEO van Vion Food Group, zegt in een reactie: "Allereerst zijn wij geschrokken en verrast dat 22 procent van onze medewerkers in Groenlo besmet is. De gezondheid en veiligheid van al onze medewerkers zijn onze eerste prioriteit. De schrik zit erin, omdat dit de eerste keer is dat is getest bij een groep mensen die vrij is van gezondheidsklachten. En dan blijken 147 mensen uit deze groep het virus te hebben."
Vion laat weten de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften van de autoriteiten strikt na te leven. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met de relevante instanties om te bekijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn, nu de besmettingsgraad de verwachting van de deskundigen blijkt te overstijgen. De vleesproductie in Groenlo wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland.
Vleesverwerkingsindustrie gevoelig voor uitbraken
De GGD Noord- en Oost-Gelderland schrijft dat de Duitse en Nederlandse overheden samenwerken om de verspreiding van het coronavirus in de grensregio in te dammen. Zowel in Duitsland als in Nederland zijn eerder besmettingen vastgesteld bij vleesverwerkingsbedrijven. Die vormden de aanleiding voor de steekproef in Groenlo.
De vleesverwerkingsindustrie geldt als risicovol tijdens de coronapandemie. Werknemers werken er bijvoorbeeld vaak dicht op elkaar. Ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten, zijn slachterijen en andere vleesverwerkingsbedrijven zeer gevoelig gebleken voor uitbraken van het coronavirus.