'Bijna 9.000 huurders hebben betalingsproblemen door coronacrisis'
8.612 huurders hebben zich sinds het begin van de coronacrisis met betalingsproblemen gemeld bij hun woningcorporatie, blijkt uit een inventarisatie van NRC onder 197 corporaties, die samen ongeveer 1,6 miljoen sociale huurwoningen hebben.
De meeste huurders met betalingsproblemen zijn zzp'ers en freelancers, die door de coronamaatregelen hun inkomen zien wegvallen. Ook huurders van bedrijfsruimtes hebben het zwaar.
De corporaties verwachten dat het aantal huurders met betalingsproblemen nog zal oplopen, omdat de financiële buffer van veel huurders niet oneindig is.
"Het grote probleem gaat nu pas ontstaan", zegt Jozefine Hoft, directeur van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH), een samenwerkingsverband van vijftien corporaties, aan NRC. "De meeste huurders hebben voor maart nog salaris gehad, april met een buffer kunnen overbruggen, maar voor mei is het de vraag of dat nog lukt."
Het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector schat in dat de inkomens van 360.000 huishoudens onzeker is geworden door de coronacrisis.
Woningcorporaties spraken eind maart af met minister van Wonen Stientje van Velthoven dat er durende de coronacrisis geen huisuitzettingen plaats mogen vinden. Ook heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige week een spoedwet ingediend om huren mogelijk tijdelijk te kunnen verlagen.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.