10 vragen over kant-en-klare magnetronmaaltijden
Of je nou op zoek bent naar een smakelijke pasta, oosterse maaltijd of gewoon een maaltijd met aardappelen, vlees en groente; grote kans dat het bij jouw favoriete supermarkt in de koeling ligt. Is een magnetronmaaltijd echter een goed alternatief voor een vers bereide maaltijd? Radar ging in gesprek met Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.
Je kunt de livestream terugkijken door naar de onderkant van dit artikel te scrollen.
Is een magnetronmaaltijd nou wel of niet gezond? En hoe veilig is de magnetron zelf eigenlijk? Radar ontving via WhatsApp, Facebook, Twitter en YouTube vele vragen van kijkers over magnetronmaaltijden. In een live gesprek met Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum, expert op het gebied van voeding en gezondheid, probeerde Radar een antwoord te vinden op deze vragen.
Hoe komt het dat het eten in een magnetron zo snel warm wordt?
De microgolven in de magnetron zorgen ervoor dat het water in de maaltijd beweegt. Door de beweging van de watermoleculen in het eten ontstaat warmte.
Merkt het lichaam verschil tussen een vers bereide maaltijd en een magnetronmaaltijd?
'Nee dit maakt voor het lichaam geen verschil. Koolhydraten blijven koolhydraten en eiwitten blijven eiwitten.'
Magnetronmaaltijden hebben vaak een beetje een plastic nasmaak. Wat zegt dat over verpakking en de gezondheid?
'Alles waarin voedingsmiddelen worden verpakt moeten aan regels voldoen', aldus Postma-Smeets. 'Stoffen in verpakking mogen niet zomaar in het eten komen, ook niet als je het verhit. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als je het idee hebt dat je het proeft of het idee niet fijn vindt, dan kun je het eten in een schaaltje doen.' Let wel op of je schaaltje geschikt is voor de magnetron. Meestal staat dit op het schaaltje en anders kun je dit navragen in de winkel waar je het hebt gekocht.
Gaan de vitamines verloren door de microgolven?
De microgolven hebben geen invloed op de vitamines. Er worden dus niet extra vitamines afgebroken. Wel is het zo dat vitamines onder invloed van hitte verloren kunnen gaan. Postma-Smeets: 'Het voordeel van een magnetron is dat de maaltijd sneller warmer wordt, daardoor gaan er minder vitamines verloren dan wanneer je het normaal kookt op vuur of op een inductieplaat.' Bovendien hoef je in de magnetron ook veel minder water te gebruiken. Hierdoor kunnen er ook minder vitamines verloren gaan in het water.
'In een magnetronmaaltijd hoeven niet perse minder vitamines te zitten, misschien zitten er zelfs meer in', aldus Postma-Smeets. Dit komt omdat de groente in zo'n maaltijd na het oogsten snel en luchtdicht wordt verpakt, waardoor. Hierdoor kunnen er minder vitamines verloren gaan.
Dit klinkt heel gunstig, waarom eten we niet alleen maar magnetronmaaltijden?
Het grootste probleem waar magnetronmaaltijden mee kampen is volgens Postma-Smeets de samenstelling van de maaltijd. Meestal zit er te weinig groente in een maaltijd, maar juist heel veel zout. Het vers bereiden van een maaltijd het daarna opwarmen is een betere keuze volgens de expert van het Voedingscentrum. Bijkomend voordeel is dat het je ook nog eens relatief weinig energie kost omdat de magnetron maar kort hoeft aan te staan.
In magnetronmaaltijden zitten veel onbekende ingrediënten, wat houden emulgator, stabilisator, anti-oxidanten en e-nummers in?
Emulgator en stabilisator zijn middelen die ervoor zorgen dat dat de substantie in het sausje goed blijft, zodat de saus zijn structuur houdt. Deze middelen zijn overigens wel getest en goedgekeurd. Postma-Smeets: Je kunt wel denken: ik vind het te gemaakt of te bewerkt. Maar als je af en toe zo'n maaltijd eet hoef je je daar niet direct zorgen om te maken.'
De anti-oxidanten gaan oxidatie tegen. Dit betekent dat er minder vitamines verloren gaan en de maaltijd langer vers blijft.
Wat betreft e-nummers mogen fabrikanten ook de volledige naam van het ingrediënt gebruiken. Dit zorgt er wel voor dat je ze minder goed herkent. E-nummers zijn overigens ook getest en goedgekeurd. Wel is het zo dat bij bewerkt voedsel minder vezels aanwezig kunnen zijn, of juist veel meer zout of verzadigd vet.
Hoe zit het met voorgepakte salades?
'Grofweg geldt voor maaltijdsalades hetzelfde als voor magnetronmaaltijden.' Zo zit er vaak te weinig groenten in, maar juist veel verzadigd vet, doordat er bijvoorbeeld zowel spekjes als kaas in zit. Bovendien zit er in een deel van de maaltijdsalades te weinig calorieën, waardoor je later op de avond alsnog honger krijgt.
Kun je spinazie opwarmen in de magnetron?
'Voorheen was het advies: spinazie niet op warmen. We waren bang dat nitraat omgezet werd in nitriet. Daarom was het advies om spinazie niet twee keer op te warmen. Het blijkt dat het reuze meevalt en je kunt het gerust opwarmen. De hoeveel nitriet die ontstaat is niet veel en niet gevaarlijk. Gooi je spinazie dus niet weg, maar warm het bij je lunch op voor bij je boterhammetje.
Welke magnetronmaaltijden zijn het lekkerst?
'Dat is denk ik heel persoonlijk. De een eet geen vlees, maar vindt een vegatarische maaltijd heel lekker. Iemand anders kiest liever voor een oosterse maaltijd, terwijl nog iemand anders juist aardappelen met groente en vlees wil. Dus het is heel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.'
Wel zijn er volgens Postma-Smeets richtlijnen waar je op kan letten. Zo is het aanbevolen om minimaal 150 gram groente in je maaltijd te hebben en juist zo weinig mogelijk zout. 'Hoe dichter bij de 1 gram, hoe beter'. Let daarnaast op dat je voldoende vezels binnen krijgt. In witte pasta zitten weinig vezels, terwijl in aardappelen, bruine pasta en peulvruchten relatief veel zitten. Een roomsausje zorgt daarentegen weer voor veel verzadigd vet.
Hoe gezond is de magnetron in het algemeen?
'Veel mensen maken zich hier zorgen over, maar dat is eigenlijk niet zo nodig. De microgolven werken alleen in de magnetron op het voedsel. Dit wordt ook door allerlei autoriteiten in de gaten gehouden. Dus hier hoef je je niet heel zorgen over te maken. Wel is het zo dat er steeds meer straling is in de maatschappij, maar er zijn geen aanwijzingen dat straling uit de magnetron schadelijk is.'
Livestream terugkijken
Hieronder kun je het gesprek met Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum terugkijken.