Financiën doet aangifte van mogelijke misdrijven door belastingambtenaren
'Knevelarij' en 'discriminatie' zijn 'mogelijke misdrijven' gepleegd door belastingambtenaren in de toeslagenaffaire. Hiervan heeft het Ministerie van Financiën aangifte gedaan, zo laat dit ministerie weten in een persbericht.
Na recent onderzoek door strafrechtadvocaat Hendrik-Jan Biemond, is het ministerie overgegaan tot het doen van de aangifte. Het gaat om de kinderopvangtoeslag, die tussen 2013 en 2017 door belastingambtenaren bij jonge gezinnen is teruggevorderd, omdat de ambtenaren het vermoeden hadden dat hiermee door de ouders was gefraudeerd.
Ten onrechte geld opgeëist
De strafrechtadvocaat is na Kamervragen van 20 maart dit jaar het onderzoek gestart. Hij heeft openbare stukken bekeken rondom de fraude-onderzoeken met de kinderopvangtoeslag. Hij vermoedt 'ambtsmisbruik van discriminatie'. De ambtenaren zouden namelijk gezinnen extra gecontroleerd hebben als de ouders een dubbele nationaliteit hadden. En hij vermoedt dat er sprake is van 'knevelarij': door de ambtenaren is bewust ten onrechte geld opgeëist bij de gezinnen.
Gedwongen op bijstandsniveau te leven
'Ik vind het goed dat ze het doen', zegt Joe ten Cate over de aangifte door het ministerie. Hij is één van de duizenden ouders die door het handelen van de Belastingdienst voor tienduizenden euro's is gedupeerd. Met zijn gezin heeft hij hierdoor jarenlang op bijstandsniveau moeten leven. De Belastingdienst heeft bij hem namelijk beslag gelegd op het inkomen van zijn gezin, omdat de ambtenaren het vermoeden had dat hij en zijn vrouw voor 70.000 euro hadden gefraudeerd. Nooit heeft de Belastingdienst hiervoor bewijs geleverd.
'Het geeft hoop', zegt Joe. 'Maar, ik denk ook dat de regering zelf deze juridische stappen is gaan nemen, omdat ze anders bang zijn dat de burgers naar de rechter de stappen.'
Pijnlijk hoofdstuk
In het persbericht van het ministerie zegt de verantwoordelijke staatssecretaris Alexandra van Huffelen: 'Ik realiseer me dat deze aangifte een grote impact heeft op de gedupeerde ouders en de medewerkers van de Belastingdienst. Maar het advies van mr. Biemond is helder: het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie hier naar kijkt. Hopelijk draagt deze ingrijpende stap bij aan het op een rechtvaardige manier.'
Op non-actief
Op basis van de bevindingen van Biemond worden vandaag ook vijf ambtenaren per direct op non-actief gesteld, zo meldt RTL Nieuws. Namen van betrokkenen worden niet genoemd, om het aanstaande OM-onderzoek niet te frustreren. Volgens insiders zou het in elk geval gaan om een voormalig directeur Toeslagen, die zowel de fraudejacht ruim baan gaf, als verzuimde in te grijpen toen bleek dat er ernstige misstanden waren ontstaan.