Apple ligt opnieuw in de clinch met FBI vanwege iPhone van een terrorist
Apple en de FBI hebben maandag naar elkaar uitgehaald in een discussie over de versleuteling van de iPhone van een terrorist. Het gaat daarbij om de vraag of Apple meer had kunnen doen om de FBI toegang te geven tot telefoons van de man, die in december op een vliegbasis in Florida drie mensen heeft gedood.
De FBI maakte maandag bekend dat de terrorist, die een opleiding bij de Amerikaanse marine volgde, gelieerd was aan terreurgroep Al Qaeda. De man had twee telefoons bij zich toen hij op de vliegbasis van de marine de aanslag pleegde.
De Amerikaanse politiedienst vroeg Apple om een "oplossing" om toegang te krijgen tot de iPhone. Volgens de FBI stond er "cruciaal bewijs" op de telefoon waar de politiedienst snel toegang toe had moeten krijgen, zei FBI-directeur Christopher Wray maandag.
Apple weigerde. Het bedrijf liet in januari weten dat het onmogelijk is om de "achterdeur alleen voor de goeieriken" open te zetten. Als Apple de versleuteling verzwakt, kunnen kwaadwillenden ook makkelijker inbreken op andere iPhones, stelt het bedrijf.
Volgens de FBI blijkt uit onderzoek dat Mohammed Saeed Al Shamrani al zeker sinds 2015 geradicaliseerd was, nog voordat hij aan zijn opleiding bij de Amerikaanse marine begon. De man zou in de maanden voor zijn daad contact hebben gehad met Al Qaeda om de aanslag voor te bereiden.
FBI ontgrendelt iPhone zonder hulp van Apple
Het is de FBI uiteindelijk naar eigen zeggen gelukt om de iPhone zonder hulp van Apple te ontgrendelen. Ook heeft de politiedienst geen ander bedrijf ingeschakeld om dat te doen, zei Wray. "We benaderden alle partijen en bedrijven die ons konden helpen toegang te krijgen tot de telefoons. Geen van hen had een oplossing."
Apple laat in een reactie aan onder meer The Verge weten dat het bedrijf "alle beschikbare informatie" aan de FBI heeft gegeven, waaronder een op iCloud opgeslagen back-up.
"De onwaarheden over ons bedrijf zijn een excuus om versleuteling en andere beveiligingsmaatregelen te verzwakken, terwijl ze miljoenen gebruikers en onze nationale veiligheid beschermen", aldus Apple. "We verkopen overal dezelfde iPhones, we slaan de toegangscodes van onze klanten niet op en we hebben niet de mogelijkheid om met een toegangscode beschermde apparaten te ontgrendelen."
Herhaling van discussie van vier jaar geleden
Vier jaar geleden lagen Apple en de FBI ook al met elkaar in de clinch. Toen probeerde de FBI toegang te krijgen tot de iPhone van een terrorist die in december 2015 in een verzorgingstehuis in Californië veertien mensen heeft gedood.
Het kwam bijna tot een rechtszaak, maar de FBI wist de smartphone met hulp van een derde partij te ontgrendelen. Welk bedrijf of organisatie dat was, is niet bekendgemaakt. Het is ook onduidelijk of dezelfde partij heeft geprobeerd de iPhone van Al Shamrani te ontgrendelen.
Het onderzoek naar de Saoediër loopt nog. De FBI houdt daarbij in het achterhoofd dat hij gelieerd is aan Al Qaeda, die de aanslag begin februari opeiste.