Oplossing exameninstituut Lyceo laat nog op zich wachten
De problemen rondom het huiswerk- en exameninstituut Lyceo zijn nog steeds niet opgelost. Eind maart besteedde Radar aandacht aan de vele mensen die een eindexamentraining hadden geboekt bij het instituut. Door de coronacrisis hoefden de klanten geen gebruik meer te maken van de diensten van Lyceo omdat de Centraal Schriftelijke Eindexamens werden afgelast. Zij vroegen hun geld terug, maar Lyceo gaf toen tegoedbonnen uit.
De gedupeerden kunnen in april 2021 hun geld terugkrijgen, maar een deel van de klanten is bang dat Lyceo tegen die tijd failliet is en geen terugbetaling kan doen.
Op Facebook hebben 800 gedupeerden zich verenigd en daar is te lezen hoe mensen proberen hun geld terug te krijgen. Sommige middelbare scholen hebben de vouchers van de ouders overgenomen zodat leerlingen die volgend jaar eindexamentraining nodig hebben daar gebruik van kunnen maken. Maar dat geldt slechts voor enkele gedupeerden.
'Afwachten waartoe het leidt'
Erik Kwant spreekt namens een groep van 40 gedupeerden die nog steeds wachten op hun geld: 'In het begin was er geen overleg met Lyceo mogelijk. Het was die voucher of niks. Inmiddels hebben we een jurist in de arm genomen en nu zijn we in gesprek. Maar het is nog maar afwachten waartoe het leidt.'
Bij Grijmans Advocatuur hebben zich ruim 60 klanten gemeld over Lyceo en de rechtsbijstandsorganisaties Achmea, Das en Univé geven aan dat er 124 zaken zijn aangemeld over Lyceo.
Reactie Lyceo
Lyceo zegt in een reactie het te betreuren dat er bij het ingaan van de voucherregeling niet duidelijk is gecommuniceerd dat de klant aan het eind van de geldigheid van de voucher het geld terugkrijgt. Van de duizenden mensen die een tegoedbon hebben ontvangen, is 95 procent volgens Lyceo tevreden met de regeling.
'We zien ook dat er al nu vouchers worden ingezet. Daarnaast hebben we begrepen dat er enkele gevallen zijn waarin men het oneens is met onze regeling, en die aangeven een gang naar de rechter te overwegen. Dit is uiteraard hun goed recht. Omdat we er liever met elkaar uitkomen vinden wij dit jammer, maar we zien een eventuele beslissing van een onafhankelijke derde met vertrouwen tegemoet. Ons continue contact met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) sterkt ons in deze gedachte.'
Bekijk het het eerdere fragment uit de uitzending, waarin Lyceo aan bod kwam, terug via onderstaande link.