Fysiotherapeuten mogen op kort termijn weer mensen helpen
Sinds de uitbraak van het coronavirus kunnen fysiotherapeuten hun werk niet meer uitvoeren. Daar komt verandering in. Fysiotherapeuten kunnen binnenkort weer patiënten ontvangen en als dat nodig is behandelingen uitvoeren.
Fysiotherapeuten behoren tot contact beroepen, daarom was vanaf half maart door het coronavirus alleen een consult op afstand mogelijk. Zij probeerden de patiënten toch te helpen door middel van videobellen. Patiënten mochten alleen in de praktijk worden ontvangen als het niet anders kon en de 1,5 meter afstand moest gewaarborgd blijven. De patiënt aanraken kon dus niet. Hierdoor konden velen hun werk niet uitvoeren, maar de vaste lasten moesten wel worden betaald.
'Blij voor al die mensen die zorg nodig hebben'
Sinds gisteren hebben fysiotherapeuten groen licht gekregen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om stap voor stap weer te gaan werken. 'Waarschijnlijk zullen vandaag de eerste patiënten worden gebeld voor afspraken vanaf maandag. We zijn nu vooral blij voor al die mensen die zorg nodig hebben', vertelt Guido van Woerkom, voorzitter Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
'We kregen steeds meer verzoeken van patiënten, maar ook specialisten vroegen ons om mensen in behandeling te nemen. Het is heel fijn voor fysiotherapeuten dat ze de zorg weer kunnen leveren. Het zijn professionals die met hart en ziel werken aan een gezond Nederland. Voor hen ben ik natuurlijk ook blij', zegt Van Woerkom.
Beschermingsmiddelen
'In de middag krijgen fysiotherapeuten een 'instroomschema' over hoe je de behandeling zou moeten uitvoeren. Er zijn natuurlijk strikte voorwaarden opgesteld en we zijn volop bezig om te voldoen aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Vandaag is ook bekend geworden waar we de bescherming spullen kunnen bestellen', zegt Van Woerkom.
'Gaandeweg zullen meer patiënten worden geholpen'
Patiënten mogen weer naar de fysiotherapeut komen als de fysiotherapeut dat nodig vindt. 'Een behandeling van dichtbij is mogelijk. We gaan kijken naar patiënten die de zorg op dit moment het meeste nodig hebben. De prioriteit ligt nu bijvoorbeeld bij mensen die uit operaties komen en waarbij beweging heel belangrijk is', legt Van Woerkom uit. Ook mensen die vanwege corona op de IC in het ziekenhuis hebben gelegen, zouden voorrang kunnen krijgen.
'Gaandeweg zullen meer patiënten geholpen worden. De fysiotherapeut in kwestie zal contact opnemen met degenen waarbij zorg nu het meeste nodig is. Als er in de tussentijd iets verandert met je situatie kun je altijd zelf actie ondernemen en contact opnemen met de fysiotherapeut. Patiënten die niet in de risicogroep zitten kunnen worden behandeld, maar ook patiënten die wel onder de risicogroep vallen', zegt Guido van Woerkom.
Nog geen duidelijkheid over compensatieregeling
Radar heeft de afgelopen weken honderden mails ontvangen van fysiotherapeuten die met de handen in het haar zitten omdat ze in financiële nood dreigen te komen. Er is nog steeds geen duidelijke compensatieregeling voor hen geregeld. Velen schreven Radar dat men vreest dat de financiële bijdrage veel te laat komt, waardoor veel praktijken het hoofd niet boven water kunnen houden.
Zorgverzekeraars Nederland zou voor 1 mei met meer informatie komen over de compensatieregeling. Dat is niet gelukt. 'De continuïteit bijdrageregeling is bijna klaar. Natuurlijk hadden ook wij het liefst de details gisteren al bekend gemaakt. Het is een steunpakket dat over miljarden euro's gaat. Die uitwerking vereist zorgvuldigheid richting zorgaanbieders én onze premiebetalers. Zodra het is afgerond, maken we dit direct bekend', vertelt Koen Venekamp van Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging van zorgverzekeraars.