Problemen na iOS 11-update: dit kun je doen
'De batterij loopt in stevig tempo leeg'. Dit is een van de reacties op de iOS 11-update. Radar vroeg naar ervaringen van gebruikers die deze nieuwe versie hadden geïnstalleerd en of zij veel verschil merkten in de accuduur.
'iOS 11: niet iedereen is er even blij mee. Vooral de batterijduur zou erop achteruitgaan. Wat is jouw ervaring met deze update?' Deze vraag stelden wij op Twitter en op onze Facebookpagina Radar Digitaal. Daaruit blijkt dat het merendeel problemen ervaart. 'Voorheen kon ik makkelijk de dag door komen op één lading, nu kom ik met een beetje geluk de middag door', noemt Twitter gebruiker GMD47. Loek heeft er geen last meer van: 'Batterijduur was eerste twee dagen korter, zoals na iedere update (hij indexeert dan van alles opnieuw). Nu weer normaal.'
'Daling van 60 procent'
Beveiligingssoftware-ontwikkelaar Wandera heeft de prestaties van iOS 11 met voorganger iOS 10 vergeleken door gegevens van 50.000 gebruikers te analyseren. Alleen de gegevens werden gebruikt van mensen die hun telefoon intensief gebruiken. Hieruit is gebleken dat batterijen in smartphones met de nieuwste update gemiddeld na 96 minuten leeg zijn, terwijl smartphones met iOS 10 240 minuten meegingen. Een daling van 60 procent, zo geeft techsite apparata.nl aan.
Wat kun je doen om je accu te verbeteren?
Techwebsite iculture.nl meldt dat een apparaat na een grote update veel moet bijwerken zonder dat de gebruiker dit merkt. Hierdoor loopt de batterij sneller leeg. Dit zou na een paar dagen automatisch gecorrigeerd moeten worden. De site noemt enkele tips om de accuduur van je apparaat te verlengen. Radar zet er een paar op een rijtje:
Geen wifi nodig? Schakel vliegtuigstand in. Met iOS kun je niet langer wifi uitschakelen als je het niet nodig hebt. En je apparaat verbruikt veel energie als het de hele tijd naar wifisignalen zoekt. Om je batterij te sparen, kun je de vliegtuigstand inschakelen.
Energiebesparende modus aanzetten/batterijverbruik controleren. Om je batterijverbruik te verminderen, kun je naar Instellingen > Batterij gaan. Hier kun je Energiebesparingsmodus activeren. Ook kun je hier zien welke apps veel energie gebruiken. Het is mogelijk dat sommige apps op de achtergrond actief blijven. Het kan dan helpen om deze apps dan af te sluiten door twee keer op de Home button te klikken en de app naar boven te slepen met je vinger. Dit zorgt ervoor dat de app volledig afsluit.
Dim je scherm. Grote schermen verbruiken veel energie. Dit kun je inperken door de helderheid omlaag te brengen. Wordt de helderheid van je iPhone of iPad automatisch bepaald? Dit kun je uitschakelen door naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave te gaan en de optie 'Pas automatisch aan' uit te zetten.
Andere veelvoorkomende problemen
Naast de tegenvallende accuduur, hebben onze volgers ook last van onder andere de home button die het niet meer doet, wegvallende wifi en apps die niet meer willen opstarten en/of updaten.
Lars Paymans van techsite iPhoned verklaart deze verschijnselen: 'Over het algemeen geldt dat er na iedere grote iOS-update nog wat fouten in de software zitten. Zo kampen veel mensen de eerste dagen met een batterij die eerder leeg gaat. Problemen met apps die nog niet goed zijn bijgewerkt horen hier ook bij.' Paymans legt uit dat een apparaat opnieuw opstarten na het uitvoeren van een grote update ook kan helpen. 'Daarnaast is de enige optie om te wachten tot Apple een nieuwe update uitbrengt, of om contact op te nemen met Apple Support als je iPhone echt onbruikbaar wordt.'
Reactie van Apple op bugs
Paymans geeft aan dat Apple alleen heeft gereageerd op een krakend geluid tijdens het bellen. 'Die bug is inmiddels opgelost met de komst van iOS 11.0.2. Doorgaans reageert Apple nooit op dit soort bugs, tenzij het grote fouten zijn waarbij er direct naar een oplossing gezocht moet worden. Naar verwachting zullen er de komende weken wel soortgelijke kleine iOS-updates verschijnen die alle andere foutjes in iOS 11 verhelpen.'